У 2021 р. МОЗ планує запустити два пілотних проєкти зі створення аеромедичного простору

13 Січня 2021 2:51 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я України спільно із силовими відомствами, що координуються Міністерством внутрішніх справ, повітряним шляхом транспортуватиме анатомічні матеріали та реципієнтів для подальшої трансплантації, а також і пацієнтів, які потребують невідкладної медичної допомоги у критичних випадках. Про це міністр охорони здоров’я Максим Степанов поінформував під час онлайн-брифінгу 13 січня.

«У лютому та квітні цього року ми ініціюємо запуск двох пілотних проєктів з аеромедичної евакуації у Львові та Києві. Цивільна аеромедична евакуація в Україні стане можливою у разі затвердження відповідної постанови Кабінету Міністрів «Про деякі питання створення єдиного аеромедичного простору в Україні». Після її ухвалення ми зможемо вчасно транспортувати повітряним шляхом анатомічні матеріали і реципієнтів», — повідомив він.

Міністр також зауважив, що аеромедичну евакуацію використовуватимуть насамперед під час трансплантації серця. Водночас окрім трансплантації, повітряні екіпажі вилітатимуть до пацієнтів із гострою затримкою кровообігу, гострими розладами серцево-судинної системи, опіками другого і третього ступеня понад 20% площі тіла, опіками електричним струмом або опіками верхніх дихальних шляхів. Також мова йде і про травми хребта, травматичні ампутації кінцівок, суттєві переломи, черепно-мозкові травми тощо.

Крім того, аеромедичну евакуацію зможуть здійснювати в разі масових уражень, стихійних лих і якщо пацієнти зазнали травм внаслідок утоплення, падіння з висоти, сходження снігових лавин і зсуву тощо.

Підсумовуючи, М. Степанов підкреслив, що реалізація пілотного проєкту передбачає охоплення віддалених гірських населених пунктів Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей. У разі впровадження цивільної аеромедичної евакуації всі жителі цих районів за нагальної потреби будуть вчасно доставлені до спеціалізованих медичних закладів обласних центрів.

За матеріалами facebook.com/moz.ukr

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті