Максим Степанов поінформував про цілі, визначені в Національній стратегії контролю онкологічних захворювань до 2030 р.

21 Січня 2021 11:39 Поділитися

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов під час онлайн-брифінгу 21 січня повідомив, що за минулу добу зафіксовано 5583 нових випадки COVID-19, серед захворілих 173 дитини та 229 медичних працівників. Окрім того, за минулу добу:

  • госпіталізовано — 1811 осіб;
  • летальних випадків — 241;
  • одужали — 13 981 особа;
  • здійснено 41 597 тестувань, з яких методом полімеразної ланцюгової реакції — 24 504 та методом імуноферментного аналізу — 17 093.

Найбільшу кількість підтверджених випадків зареєстровано у м. Київ (595), Запорізькій (358), Львівській (337), Харківській (302) та Дніпропетровській (295) областях.

Міністр детальніше поінформував про Національну стратегію контролю онкологічних захворювань до 2030 р. На його думку, захворюваність та смертність внаслідок онкологічних захворювань можливо знизити шляхом загальнодержавного та системного підходу до профілактики й раннього виявлення, доступної діагностики та лікування. «Під час створення стратегії експерти робочої групи врахували, що вона має ґрунтуватися на доказах та бути реалістичною, враховуючи наявні ресурси нашої країни. Було враховано також рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я. До створення стратегії також були залучені і пацієнтські організації», — зазначив він. Реалізувати стратегію передбачається протягом 2021–2030 років.

Цілі, визначені в Національній стратегії:

  • первинна профілактика онкологічних захворювань шляхом зниження впливу факторів ризику та покращення поінформованості населення з подальшим залученням до активних дій — це імунізація населення від канцерогенних вірусів, таких як гепатит С, вірус папіломи людини тощо;
  • популяризація здорового способу життя;
  • раннє виявлення онкологічних захворювань;
  • розвиток ядерної медицини, яка дозволяє виявляти пухлини, метастази, рецидиви та оцінювати ефективність терапії;
  • психологічна підтримка на всіх етапах діаг­ностики та лікування тощо;
  • удосконалена система реєстрації раку, лікувальних заходів та результатів спостереження за пацієнтами онкологічного профілю для відстеження динаміки і оцінки результатів контролю онкологічних захворювань тощо.

М. Степанов наголосив, що опрацювання стратегії завершено та найближчим часом її буде оприлюднено на сайті МОЗ для громадського обговорення.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті