Скільки, коли та яку вакцину проти COVID-19 отримає Україна?

27 січня Благодійний фонд «Пацієнти України» та Громадська організація «Антикорупційний штаб» провели онлайн-брифінг на тему «Вакцинація. Корупція. COVID-19: відкрита дискусія». Учасники заходу обговорювали питання, які зараз турбують кожного, зокрема, стосовно того, яку вакцину отримають українці, коли стартує вакцинація, як це відбуватиметься, які корупційні ризики при цьому виникнуть і як їх уникнути та досягти масового добровільного вакцинування громадян проти коронавірусу. Модераторами заходу виступили Інна Іваненко, виконавчий директор БФ «Пацієнти України» та Сергій Миткалик, виконавчий директор ГО «Антикорупційний штаб».

Інна Іваненко зазначила, що перша частина заходу буде присвячена питанням організації процесу вакцинації населення проти COVID-19 в Україні та власне самій вакцині.

Розпочав захід Федір Лапій, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, який заначив, що ще на початку листопада 2020 р. технічна група рекомендувала Міністерству охорони здоров’я України визначити пріоритетність груп, яким у першу чергу проводитимуться щеплення. Для цього Національна технічна група керувалася як світовим досвідом, так і рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я, але з урахуванням особливостей України. Такою особливістю, зокрема, є те, що до пріоритетних груп включено службовців Збройних сил України. Ф. Лапій зауважив, що план вакцинації населення проти коронавірусної хвороби в Україні, на відміну від інших країн світу, реалізовуватиметься 2 роки. Усього заплановано 5 етапів вакцинації: перші 4 етапи — для груп ризику, 5-й — для всіх охочих. Доповідач також наголосив, що не варто плутати поняття ефективності вакцини з імуногенністю.

Імуногенність — це властивість антигену викликати імунну відповідь, тобто коли у людини не було антитіл до захворювання, але вони з’явилися. Водночас ефективність вакцини — це її здатність захистити людину від захворювання, проти якого її вводять, що визначається під час клінічного випробування.

Віктор Ляшко, заступник міністра охорони здоров’я України — головний державний санітарний лікар України, зазначив, що, як і планувалося, в лютому стартує вакцинація проти COVID-19. Але отримати одразу 20 млн доз вакцини та провакцинувати таку ж кількість населення — нереально. Також варто враховувати як наявність та доступність імунобіологічних препаратів, так і спроможність української системи охорони здоров’я проводити такі щеплення. Оскільки це новий продукт, який з’явиться в Україні, відповідно, виникатимуть і помилки. На переконання В. Ляшка, вакцинація має відбуватися тільки згідно з планом, який було затверджено. Як уже зазначалося, він передбачає 5 етапів та для його реалізації буде використано дві платформи:

  • медичні мобільні бригади;
  • кабінети щеплення в амбулаторіях.

Заступник міністра також поінформував, що, за попередніми домовленостями, Україна очікує від глобальної ініціативи COVAX 16 млн доз вакцини. Також держава уклала договір на поставку 1 млн 913 доз вакцини проти COVID-19 виробництва компанії «Sinovac Biotech», Китай. Наразі Державне підприємство «Медичні закупівлі України» очікує на портфоліо від «Sinovac», де буде вказано точні дані щодо ефективності. Вакцина для українців, які не входять до груп ризику, з’явиться в аптеках не раніше другої половини 2021 р. Окрім того, у першу чергу Україна може отримати 50 млн доз вакцини від виробника «Pfizer»/«BioNTech», але остаточне підтвердження може бути отримано 29 січня.

Стосовно інформаційної кампанії щодо вакцинації заступник міністра поінформував, що на останньому засіданні оперативного штабу МОЗ з вакцинокерованих інфекцій затверджено комунікаційні рамки та прийнято рішення про створення відповідних комунікаційних центрів на базі Центру громадського здоров’я МОЗ України. У таких центрах розміщуватиметься комунікаційний штаб, до якого залучатимуться всі центральні органи виконавчої влади, а також обласні державні адміністрації.

Комунікаційний центр — це платформа, яка об’єднуватиме і ЮНІСЕФ, і ВООЗ, і інших партнерів, які готові допомагати Україні у сфері комунікації. До роботи центру залучатимуться фахівці, зокрема, з Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики. Однак, як зауважив В. Ляшко, ця інформаційна кампанія не може стартувати у зв’язку з відсутністю графіку поставок вакцин, її запустять як тільки МОЗ матиме точну інформацію щодо цього.

Водночас І. Іваненко підкреслила, що навіть якщо порахувати разом усі вакцини, на закупівлю яких передбачено виділення коштів з бюджету (ті, щодо яких укладено договори на поставку, та ті, які Україна планує отримати в рамках глобальної ініціативи COVAX), цього буде недостатньо для того, щоб вакцинувати 60–70% населення для вироблення колективного імунітету, тобто виникає дефіцит препаратів.

На це В. Ляшко відповів, що дефіциту вакцин не буде. Для того, щоб провести щеплення 80% населення для формування колективного імунітету, не потрібно закуповувати відразу всі вакцини у 2021 р. «Наразі ми говоримо про те, що у Державному бюджеті є 2,6 млрд грн, додатково передбачено 1,3 млрд зі спецфонду. Окрім того, ми вже законтрактували близько 1 млрд грн на закупівлю вакцини від китайського виробника «Sinovac». Також у нас є кошти Європейського інвестиційного банку та Світового банку, вони акумульовані, та у разі якщо країна зараз проведе торги та у неї не буде вистачати ресурсу для закупівлі вакцини, ці кошти передадуть країні для здійснення відповідних закупівель імунобіологічних препаратів», — підкреслив він.

Олександр Комаріда, генеральний директор Фармацевтичного директорату МОЗ України поінформував, що в Парламенті зареєстровано законопроєкт № 4613, яким у законодавство України передбачається внести зміни стосовно можливості реєстрації лікарських засобів під зобов’язання з метою пришвидшення цієї процедури для вакцин, щоб вони були зареєстровані в Україні відповідно до норм чинного законодавства та стали доступними для населення (прим. ред.: 29 січня Верховна Рада прийняла в цілому згаданий закон). Ця процедура є фактично аналогом американського чи європейського дозволу на екстрене медичне застосування. Адже вимога всіх ключових виробників вакцин полягає в тому, щоб на момент початку кампанії з імунізації вакцина була офіційно допущена до використання на території України. З приводу того, які саме вакцини можуть бути зареєстровані в Україні, О. Комаріда зазначив, що найближчим часом очікується прийняття у Верховній Раді закону, в якому буде наведено чіткий перелік країн, на основі даних яких може проводитися реєстрація. На даний час у проєкті зазначено такі держави, як США, країни Європейського Союзу, Японія, Канада, Австралія, а також Китайська Народна Республіка та Індія.

Ще однією можливістю отримати вакцини проти коронавірусу для України є допомога від країн Європейського Союзу. ЄС має в планах на майбутнє запровадження такого механізму, як «vaccine sharing», який передбачає передачу вакцини безоплатно або за гроші для інших країн.

Друга частина заходу була присвячена цифровим рішенням, які допомагають у боротьбі з корупцією у сфері паспортизації та обліку даних щодо вакцинованих осіб. У своєму вступному слові Сергій Миткалик наголосив, що саме якісна паспортизація та облік інформації про людей, що отримали щеплення, сприятиме досягненню успіху в боротьбі з корупційними зловживаннями, порушеннями законодавства під час процесу закупівлі та ін.

Важливим і актуальним є питання обліку вакцини, щоб на першому етапі її отримали лише ті, хто входить до груп ризику.

Ярослав Кучер, заступник міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, нагадав, що МОЗ запустило роботу всеукраїнського контакт-центру з протидії поширенню COVID-19, який обслуговує громадян та надає їм інформаційну допомогу з питань коронавірусної хвороби. Чому виникла потреба в цьому контакт-центрі? У зв’язку з тим, що люди не могли отримати будь-яку інформацію, адже їм не вдавалося додзвонитися до своїх сімейних лікарів. Тому МОЗ були прийнято рішення про запуск цієї системи та навчання операторів для надання ними кваліфікованої допомоги. Я. Кучер зазначив, що роботу вже розпочали близько 150 контактних центрів, до яких громадяни можуть звернутися з питаннями щодо COVID-19.

«Окрім того станом на сьогодні в системі охорони здоров’я ведеться реєстр пацієнтів та медичних записів, і саме задля чіткого обліку вакцин, їх логістики та використання планується робота з електронною системою охорони здоров’я eHealth», — прокоментував заступник міністра.

Питання обліку вакцин торкнувся і Дмитро Черниш, директор Департаменту розвитку електронної системи охорони здоров’я Національної служби здоров’я України (НСЗУ).

НСЗУ планує закуповувати медичні послуги з вакцинації у рамках окремого пакету, проєкт якого вже подано до МОЗ. Відповідно до нього НСЗУ буде оплачувати закладам охорони здоров’я проведення вакцинації проти COVID-19 і, відповідно, принцип «гроші йдуть за пацієнтом» буде збережено. Для цього НСЗУ також використовуватиме й електронні інструменти: від функціоналу щодо укладення договору із закладом охорони здоров’я на пакет послуг з вакцинації до відстеження надання певної послуги пацієнту.

«Повернемося до модуля вакцинації в рамках eHealth. Це модуль, який буде складовою медичної картки пацієнта. Окрім вакцинації проти COVID-19, пацієнти робитимуть й інші щеплення, тому цей модуль покриватиме потребу як у фіксації випадків вакцинації проти коронавірусної хвороби, так і щодо інших потрібних пацієнту щеплень. Відповідно, така інформація для пацієнта зберігатиметься протягом усього його життя», — повідомив Д. Черниш.

Представник Світового Банку в Україні Олена Дорошенко повідомила, що за попередніми домовленостями, Світовий Банк планує надати підтримку Україні у вигляді позики розміром 90 млн дол. США на підтримку заходів з протидії COVID-19 в Україні, а саме на забезпечення вакцин проти COVID-19 та тестування на наявність коронавірусної інфекції.

«Підготовка до вакцинації населення проти коронавірусної хвороби не включає лише закупівлю вакцини, тому ми розглядаємо це питання комплексно. Виділяючи кошти на закупівлю вакцини, ми орієнтуємося на середні показники цін, які є відомими через партнерство з глобальною ініціативою COVAX. Окрім того, ми розраховуємо, що за кошти банку можливо буде закупити близько 2 млн доз вакцини, яких може вистачити для проведення щеплення 4% чи максимум 5% населення України», — повідомила О. Дорошенко.

Водночас доповідач зауважила, що 90 млн дол. — це кошти, які є позикою, тобто вони будуть знаходитися під управлінням Уряду країни, але всі закупівлі координуватимуться Міністерством охорони здоров’я. Відтак, закупівлі можуть бути здійснені або через національного закупівельника, або через міжнародні організації. У даному разі, коли йдеться про закупівлю вакцин, та беручи до уваги першочергове джерело їх отримання — механізм COVAX — фінансування закупівлі вакцин відбуватиметься або напряму за домовленістю з представниками глобальної ініціативи або із залученням партнерської організації ЮНІСЕФ.

Не виключеною є і можливість закупівлі вакцин напряму у виробників, але такі дії потребуватимуть додаткового розгляду. О. Дорошенко також підкреслила, що для Світового банку пріоритетним є належний облік вакцин, закуплених Україною в рамках позики.

Михайло Корнеєв, представник Міністерства цифрової трансформації України, поінформував про співпрацю з МОЗ та НСЗУ стосовно відкритих даних щодо COVID-19. Ще наприкінці 2020 р. МОЗ звернулося до Міністерства цифрової трансформації з проханням допомогти з інформаційним аудитом публічної інформації, яку Міністерство публікує на порталі відкритих даних та передає іншим органам влади для прийняття певних управлінських рішень. На даний момент Міністерство цифрової трансформації разом з незалежними експертами проводить такий аудит. Дані щодо COVID-19, у тому числі і щодо кількості інфікувань, також входять до переліку наборів відкритих даних, які аналізують, а надалі приймається рішення стосовно того, чи можна оприлюднювати таку інформацію у вигляді відкритих даних. Адже, наприклад, медичні дані пацієнтів — це інформація, яка не може знаходитися у публічному доступі.

Оксана Миронюк
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Alex 17.03.2021 1:33
Ну ось і з'являться нові яхти на Середземному морі, та нові вілли на побережжі Флориди за рахунок відкатів та присвоєння державних коштів. А людям розказують байки про те як піклуються про їх здоров'я.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті