У 2021 р. МОЗ планує допомагати ветеранам війни у збереженні психічного здоров’я та розвивати вищу медичну освіту

18 Лютого 2021 3:17 Поділитися

18 лютого під час брифінгу Ірина Микичак, заступник міністра охорони здоров’я України, розповіла про розвиток вищої медичної освіти та про збереження психічного здоров’я ветеранів війни. Так, вона повідомила, що МОЗ у контексті реалізації Стратегії збереження психічного здоров’я окрему увагу приділяє допомозі ветеранам війни. Адже у значної частини з них відмічають розлади, пов’язані зі стресом внаслідок участі в бойових діях, наслідками черепно-мозкових травм, постконтузійним синдромом, залежністю від психоактивних речовин у поєднанні з необхідністю проведення фізичної реабілітації.

У державному закладі МОЗ «Госпіталь ветеранів війни «Лісова поляна» ще в 2019 р. відкрито Центр психічного здоров’я і реабілітації ветеранів війни, а цього тижня було презентовано перший етап реалізації Стратегії розвитку цього центру. Зокрема, відкрито тренінговий центр, нові відділення, зали для фізичної реабілітації, інтерактивні простори для спілкування між ветеранами, які знаходяться на лікуванні в центрі. Усі роботи в госпіталі фінансуються за рахунок МОЗ та в тісній співпраці з ветеранським середовищем, благодійними організаціями, українським бізнесом. Також представники центру закликали всіх охочих приєднатися до його фінансування.

«Госпіталь фактично стає тим опорним методичним центром, який навколо себе концентрує всю допомогу в контексті психічного здоров’я, що розвивається в госпіталях, яких в Україні є 25, що надають допомогу ветеранам війни», — зазначила посадовець та додала, що розвиток ветеранських госпіталів є одним із пріоритетів МОЗ.

Так, у 2020 р. у рамках підтримувального пакету фінансування з Програми медичних гарантій (далі — ПМГ) Міністерство надало додаткові кошти цим госпіталям, а в 2021 р. МОЗ у спів­праці з Міністерством у справах ветеранів України буде продовжувати роботу з підтримки і розвитку ветеранських госпіталів.

Окрім того, з метою збереження психічного здоров’я громадян МОЗ спільно з україно-швейцарським проєктом «Психічне здоров’я для України» започаткувало школу «Лідерство психічному здоров’ю». Уже відбувся перший модуль цієї школи. У школі на конкурсних засадах беруть участь як керівники закладів психіатричної допомоги, так і представники громадських організацій, соціальних служб. Таким чином формується лідерське середовище, яке зможе разом з МОЗ та іншими відомствами, медичними закладами вищої освіти змінювати підходи до надання психіатричної допомоги в країні.

У 2021 р. у рамках ПМГ впроваджується новий пакет, який буде орієнтований на надання допомоги пацієнтам із психічними захворюваннями в амбулаторних умовах.

Стосовно реформування вищої медичної освіти в Україні І. Микичак зауважила, що одним з важливих напрямів є створення університетських клінік, що дає можливість суттєво підвищити якість підготовки студентів. 11 лютого МОЗ передало в розпорядження Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця республіканську клінічну лікарню МОЗ України. Таким чином, університет отримав потужну клінічну базу, де буде розміщено 12 кафедр. У такий спосіб МОЗ наразі працює й з іншими університетами.

Уже прийнято рішення про реорганізацію Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика в Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика. Цей університет теж розширить свої повноваження і можливості щодо навчання як на додипломному, так і післядипломному рівні.

Також Урядом реорганізовано Харківську медичну академію і Харківський національний медичний університет шляхом об’єднання їх в один медичний заклад вищої освіти. Тому наразі МОЗ розробляє дорожню карту, щоб процес об’єднання цих закладів відбувся винятково в інтересах студентів, лікарів, науково-педагогічних працівників.

Окрім того, доповідач нагадала, що наразі триває громадське обговорення проєкту наказу МОЗ України «Про затвердження Положення про інтернатуру». Упродовж наступного місяця його обговорять зі студентським сере­довищем, науково-педагогічними працівниками. Тому І. Микичак закликала всіх охочих доєднатися до розвитку вищої медичної освіти і попросила надсилати свої зауваження до проєкту наказу.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті