В Україні вперше зареєстровано вакцини проти COVID-19

23 Лютого 2021 11:34 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я України повідомляє, що наказом від 22.02.2021 р. № 308 зареєстровано для екстреного медичного застосування вакцини проти COVID-19 компанії «AstraZeneca»/Оксфордського університету (University of Oxford) та Комірнаті/Comirnaty, виробництва «Пфайзер Менюфекчуринг Бельгія НВ», Бельгія; «БайоНТек Менюфекчуринг ГмбХ», Німеччина.

Вакцину, що запропоновано «AstraZeneca»/Оксфордським університетом, для екстреного застосування вже схвалила Всесвітня організація охорони здоров’я, і дозвіл на її використання дали Велика Британія, Європейський Союз та Індія.

Вакцина «AstraZeneca»/Оксфордського університету, що виробляється на потужностях «Serum Institute» (Індія) має локальну (торговельну) назву Covishield. Відповідно, вакцина, яка сьогодні прибуває до України, офіційно зареєстрована. Для повної імунізації потрібні 2 дози вакцини з інтервалом у 28 днів. Вона може зберігатися до 6 міс за температури від 2 до 8 °С.

Вакцину «AstraZeneca» подали на реєстрацію до ДП «Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України» 15 лютого, і відповідно до Закону України від 29.01.2021 р. № 1159 її зареєстровано за спрощеною процедурою за 5 робочих днів.

Зазначається, що Україна отримала інформацію від COVAX про постачання від 2,2 до 3,7 млн доз вакцин «AstraZeneca»/ Оксфордського університету у І–ІІ кв. 2021 р. Крім того, вакцину буде закуплено за державні кошти напряму у виробників. Також укладено додаткові прямі контракти на постачання вакцин проти COVID-19, розроблених за участю компаній «AstraZeneca» (Британія/Швеція) та «Novavax» (США), що виробляються на потужностях «Serum Institute».

Нагадаємо, у ДЕЦ повідомили, що на реєстрацію за спрощеною процедурою для екстреного застосування в лютому подано 3 заявки на реєстрацію. Окрім вищезазначених вакцин, подано  вакцину CoronaVac виробництва «Сіновак Лайф Саєнсіз Ко., Лтд».

За матеріалами moz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Олена 23.02.2021 5:08
Цікаво, а чого лише вакцина АстраЗенеки згадується в цій статті? Наказом МОЗ №308 зареєстровано також вакцину Пфайзер.
Модератор 24.02.2021 4:19
Олено, доброго дня. Цитую матеріал " зареєстровано для екстреного медичного застосування вакцини проти COVID-19 компанії «AstraZeneca»/Оксфордського університету (University of Oxford) та Комірнаті/Comirnaty, виробництва «Пфайзер Менюфекчуринг Бельгія НВ», Бельгія; «БайоНТек Менюфекчуринг ГмбХ», Німеччина" - таким чином вказані обидві вакцини. Прошу на майбутнє більш детально читати текст

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті