Антимонопольні органи США, Канади, ЄС та Великобританії переглядають підходи до контролю за M&A у сфері фармації та біотехнологій

19 Березня 2021 4:57 Поділитися

Антимонопольні органи США, Канади, ЄС та Великобританії створили робочу групу для обміну досвідом та оновлення підходів щодо перевірки угод про злиття та поглинання  (mergers and acquisitions — M&A) фармацевтичних компаній.

До складу робочої групи, ініційованої Федеральною торговою комісією США (Federal Trade Commission — FTC), увійшли Канадське управління захисту конкуренції (Canadian Competition Bureau), Генеральний директорат Європейської комісії з питань конкуренції (European Commission Directorate General for Competition), Управління із захисту конкуренції і ринків Великобританії (United Kingdom’s Competition and Markets Authority), генеральні прокурори, а також антимонопольне управління Міністерства юстиції США.

Враховуючи велику кількість угод на глобальному ринку M&A за участю фармацевтичних та біотехнологічних компаній, зазначені регуляторні органи вважають за необхідне ретельно вивчити напрацьований досвід, щоб виявити випадки, в яких угода може призвести до підвищення цін на ліки, стримування інновацій або антиконкурентної поведінки.

Завданням антимонопольних органів є контроль за дотриманням антимонопольного законодавства, у тому числі контроль над M&A та іншими процесами, які можуть призводити до погіршення конкуренції на ринку.

«Зважаючи на велику кількість M&A-угод у сфері фармації та біотехнологій, зростання цін на ліки, а також занепокоєння стосовно антиконкурентних дій у галузі, важливо переосмислити наш підхід до розгляду M&A-угод, — коментує в.о. голови FTC Ребека Келлі Слатер (Rebecca Kelly Slaughter). — Працюючи пліч-о-пліч з міжнародними партнерами та співробітниками правоохоронних органів, ми маємо намір застосовувати рішучий підхід для боротьби з антиконкурентними угодами».

«Інноваційна та ефективна фармацевтична галузь є критично важливою для задоволення потреб громадян. Протягом останніх 5 років Європейська Комісія реалізувала ініціативи з вивчення злиттів та поглинань фармацевтичних компаній з метою забезпечення ефективної конкуренції в цьому секторі, — зазначила Маргрет Вестагер (Margrethe Vestager), Європейський комісар з питань конкуренції, виконавчий віцепрезидент Європейської Комісії у справах Європи, придатної до цифрової ери. — Я щиро вітаю дану ініціативу, яка об’єднала колег для критичного осмислення уроків останніх років та пошуку нових шляхів стимулювання конкуренції».

Метою робочої групи є напрацювання конкретних кроків з метою оновлення підходів для більш ретельного аналізу угод та посилення контролю за M&A у сфері фармації та біотехнологій у майбутньому.

Серед питань, які необхідно вирішити: як можна оновити або розширити «теорію шкоди»*; які дані необхідні для оскарження угоди, заснованої на оновленій або розширеній «теорії шкоди»; які засоби правового захисту працюватимуть у випадках, коли застосовуються ці «теорії шкоди»; яким є повний діапазон впливу злиттів та поглинань фармацевтичних компаній на інновації; як слід розглядати таку поведінку, як фіксація ціни, зворотний платіж та ін.

За матеріалами ftc.gov, ec.europa.eu

*Теорія шкоди (theory of harm) в законодавстві про захист економічної конкуренції пояснює, чому певний тип поведінки є порушенням, чому така поведінка завдає шкоди конкуренції та має бути забороненою.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті