Як толерантно говорити про аутизм?

02 Квітня 2021 10:11 Поділитися

2 квітня відзначається Всесвітній День поширення інформації про розлад аутистичного спектра. До цієї події громадська організація «Happy Today» підготувала інформаційний матеріал з порадами, як коректно та толерантно говорити про людей, які мають аутизм.

Аутизм широко розповсюджений серед новонароджених дітей, і за даними статистики Державного Центру з контролю та профілактики захворюваностей США кожна 54 дитина народжується у спектрі. Для країн з низькою діагностичною базою, таких як Україна, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) вивела усереднений статистичний показник кількості таких людей – 1% дітей народжуються з аутизмом, останні 2 роки цей показник наближається до 2%. Тож знання, розуміння і толерування людей з аутизмом є необхідними серед розвинутих суспільств.

1. Будь ласка, не вживайте слово «аутист» — це дискримінаційне слово, яке визначає людину за її діагнозом. Коректними є вирази «людина з аутизмом», «людина з розладом аутичного спектру», «людина в аутистичному спектрі». Так само не варто вживати кліше на кшталт «людина дощу» — такі вирази нівелюють індивідуальність кожного і посилюють стигму в суспільстві.

2. Аутизм — не хвороба, а стан, його не лікують. Тому некоректно вживати вирази «хворіє на аутизм», «лікують аутизм», а тим паче «страждає від аутизму».  Людина МАЄ аутизм, або знаходиться у спектрі аутизму.

3. Люди не бувають інклюзивними — цей термін стосується тільки приміщень, суспільства загалом і процесів.

4. Не існує особливих людей, також людей з обмеженими можливостями та особливими потребами. Діти, які зараз вчаться в інклюзивних класах, мають особливі освітні потреби.

Актуальну і науково доведену інформацію про розлади спектру аутизму можна знайти на сайті www.happytoday.social.

Всього декілька простих правил, і світ стане кращим!

За матеріалами прес-релізу громадської організації «Happy Today»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті