МОЗ законтрактувало 42 млн доз вакцин від COVID-19 — Максим Степанов

11 Травня 2021 3:19 Поділитися

Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, під час онлайн-брифінгу 11 травня повідомив, що після довготривалих переговорів із компа­нією Pfizer було домовлено про постачання додаткових 10 млн доз. Загалом Україна отримає 20 млн Pfizer у 2021 р.

«МОЗ України загалом законтрактувало 42 млн доз вакцин проти COVID-19, які ми повинні отримати вже цього року. Варто зазначити, що українцям проводитимуть щеплення такими вакцинами: Pfizer (20 млн), Novavax (10 млн) — це нова вакцина, яка наразі проходить відповідну реєстрацію, AstraZeneca, яку ми отримуємо як за прямими контрактами із виробниками, так і за ініціативою COVAX, та вакциною CoronaVac. 42 млн доз вакцини достатньо, щоб вакцинувати більшість дорослого населення краї­ни до кінця року, але ми плануємо довести цю кількість до 48 млн доз, чого вистачить, щоб зробити щеплення 75% дорослого населення», — зазначив міністр. Окрім того, він додав, що було проведено перемовини з власником Serum Institute, найбільшого виробника вакцин у світі, та домовлено про збільшення поставок вакцини із 10 млн доз до 15 млн. Також із китайською компанією Sinovac є попередня домовленість про збільшення постачання вакцини від коронавірусної хвороби.

Як зазначив М. Степанов, за останні 10 днів Україна отримала близько 1 млн доз вакцини компанії Sinovac, було поставлено 367 тис. доз вакцини AstraZeneca, 117 тис. доз від компанії Pfizer. До кінця травня очікується поставка в розмірі 1,4 млн доз від COVAX.

Глава відомства поінформував, що МОЗ разом із Міністерством цифрової трансформації розробили відповідне програмне забезпечення, яке дозволятиме отримуватиме сертифікати вакцинації в цифровому форматі. Такі сертифікати міститимуть всю необхідну інформацію щодо вакцинації, в тому числі й ту яку прогнозовано вимагатимуть Європейський Союз та Всесвітня організація охорони здоров’я. «Чому прогнозовано? Тому що кінцевого переліку інформації, яка повин­на міститися в таких сертифікатах, ще немає. Водночас ми плануємо запустити сертифікати вакцинації до 1 липня 2021 р.», — підкреслив він.

Міністр також додав що, за прогнозами Міністерства охорони здоров’я, в Украї­ні можлива 4-та хвиля COVID-19 через новий штам захворювання, який є більш агресивним, ніж попередні.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті