Всесвітній день донора крові: нехай у світі пульсує життя!

14 Червня 2021 1:43 Поділитися

Щороку 14 червня за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) відзначають Всесвітній день донора крові (World Blood Donor Day) з метою підвищення обізнаності про роль добровільного донорства крові для систем охорони здоров’я та визнання надзвичайно важливого внеску донорів. Переливання крові дозволяє рятувати мільйони життів щороку, допомагати пацієнтам, життя яких опинилося під загрозою, та виконувати складні хірургічні операції, відіграє вирішальну роль під час надання медичної допомоги у разі техногенних та природних катастроф.

Слід зазначити, що незважаючи на всі труднощі, пов’язані з пандемією COVID-19, донори у багатьох країнах світу продовжують здавати кров та плазму для пацієнтів, які потребують переливання крові. Гасло нинішньої кампанії до Міжнародного дня донора крові — «Здавайте кров, нехай у світі пульсує життя». Особливу увагу у цьогорічній кампанії приділено молоді. У багатьох країнах молоді люди проявляють високу активність в ініціативах, спрямованих на гарантування безпечного постачання крові шляхом добровільного та безоплатного її здавання.

Хто може здавати кров?

Донором може стати будь-яка здорова людина, віком 18–65 років (у деяких країнах законодавство дозволяє здавати кров 16–17-річним особам, у певних державах верхня межа становить 60 років), з масою тіла не менше 50 кг. Рівень гемоглобіну має становити не менше 12 г/дл для жінок та не менше 13 г/дл для чоловіків.

Не можна здавати кров, якщо у вас застуда, грип, біль у горлі, герпес, гострий розлад травлення та будь-які інші інфекційні захворювання.

Також особа не може виступати донором крові протягом 6 міс після процедури татуювання або пірсингу.

Якщо ви відвідували стоматолога, то за незначних втручань ви можете стати донором крові за 24 год після цього, після значних слід почекати 1 міс.

Цікаві факти

Всесвітній день донора крові відзначають у день народження Карла Ландштейнера, австрійського лікаря, імунолога, біолога, який у 1930 р. отримав Нобелівську премію за відкриття груп крові людини.

40% донорської крові збирається в країнах з високим рівнем доходу, де проживає 16% світового населення.

У країнах з низьким рівнем доходу населення 54% переливань крові здійснюються дітям до 5 років. Тоді як в країнах з високим доходом населення переливання крові найчастіше роблять пацієнтам віком старше 60 років — до 75% переливань крові.

За матеріалами www.who.int; thalassaemia.org.cy

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті