Доступ пацієнтів до ліків, які містять канабіс: оприлюднено проєкт акта

09 Липня 2021 5:32 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я України 9 липня оприлюднило для громадського обговорення проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та пункту 8 Порядку придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров’я». Варто зауважити, що 12 березня на сайті МОЗ уже було оприлюднено подібний проєкт акта.

Отже, проєктом документа пропонується із таблиці 1 списку № 1 постанови КМУ від 06.05.2000 р. № 770 виключити позицію «Канабіс, смола канабісу, екстракти і настойки канабісу», а також виключити позицію «Тетрагідроканнабінол (наступні ізомери та їх стереохімічні варіанти)» із списку № 2. Водночас таблиця 2 списку № 1 постанови доповнюватиметься позицією «Канабіс, смола канабісу, екстракти і настойки канабісу», а список № 2 — позицією «Тетрагідроканнабінол (наступні ізомери та їх стереохімічні варіанти)».

Також проєктом пропонується визначити в постанові № 770, що обіг психотропних речовин таких як дронабінол, набілон (синтетичний канабіноїд, що імітує дію тетрагідроканнабінолу), набіксімолс (стандартизований екстракт канабісу з однаковим вмістом тетрагідроканнабінолу та канабідіолу), тетрагідроканнабінол (наступні ізомери та їх стереохімічні варіанти) допускатиметься лише у формі ліків або субстанцій, призначених для виробництва, виготовлення таких лікарських засобів, а також наукових цілей.

Відсоток домішки тетрагідроканнабінолу (наступні ізомери та їх стереохімічні варіанти) для контролю якості лікарських засобів встановлюватиметься на рівні не більше 0,1%.

Окрім того, постанову КМУ від 13.05.2013 р. № 333, а саме пункт 8, проєктом акта пропонується викласти в новій редакції, в якій зазначатиметься, що виписування рецептів на наркотичні засоби, психотропні речовини, включені до таблиць II і III Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, та реєстрація відпуску таких препаратів здійснюватимуться винятково в електронній формі та через електронну систему охорони здоров’я. Порядок реєстрації, ведення обліку і зберігання, а також правила оформлення електронних рецептів визначатимуться Міністерством охорони здоров’я.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті