Затверджено зміни до Дорожньої карти з впровадження вакцини від COVID-19

15 Липня 2021 11:36 Поділитися

Наказом МОЗ України від 12.07.2021 р. № 1423 внесено зміни до Дорожньої карти з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні у 2021–2022 рр., затвердженої наказом МОЗ України від 24.12.2020 р. № 3018.

Серед іншого, змінами оновлюються статистичні дані щодо поширення COVID-19 в Україні та інформації про розробку вакцин у світі. Зокрема, зазначається, що станом на 22-й тиждень спостерігається стабільне зниження показника захворюваності, кількість осіб, які одужали, перевищує кількість нових виявлених випадків, починаючи з 15-го тижня 2021 р., а кількість вакцин, включених до переліку для застосування в надзвичайних ситуаціях ВООЗ, становить 8 найменувань.

Також уточнюється, що до складу оперативного штабу МОЗ України з реагування на ситуації з поширення інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації, входять також представники Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики.

Зазначається, що спеціалізованою організацією, яка здійснює закупівлю вакцини від COVID-19, є Краун Ейджентс Лімітед (Crown Agents Limited), яка також здійснює закупівлю матеріалів для безпечних ін’єкцій для вакцинації проти COVID-19 на замовлення держави. За рахунок бюджетних кош­тів із залученням Краун Ейджентс Лімітед, у 2021 р. очікується закупити та отримати 20 001 150 доз вакцини виробництва Pfizer/BioNTech. Крім того, за державні кошти із залученням Краун Ейджентс Лімітед протягом 2021 р. очікується закупити та отримати вакцини від AstraZeneca і Окс­фордського університету (University of Oxford) (Covishield) виробництва СЕРУМ ІНСТІТЬЮТ ОФ ІНДІА ПВТ. ЛТД. у кількості 2 000 000 доз та вакцини від Novavax (Covovax) виробництва СЕРУМ ІНСТІТЬЮТ ОФ ІНДІА ПВТ. ЛТД. у кількості 10 000 000 доз.

Для зберігання та розвезення вакцин, закуплених за кошти державного бюджету України, на національному рівні відповідно до договору-доручення МОЗ використовує потужності ДП «Укрмедпостач МОЗ України», що дозволяють зберігати 15 млн доз вакцин за температури від 2 °C до 8 °C і 200 тис. доз за температури –20 °C. Раніше Дорожньою картою передбачалося, що до цього процесу буде залучено ДП «Укрвакцина», яке за тих самих температурних умов могло приймати 30 млн доз вакцин та 3 млн доз відповідно. Для вакцин, які потребують «холодового ланцюга» з умовами зберігання від –70 °С, існуючі потужності ДП «Укрмедпостач» МОЗ України» дозволяють прийняти одночасно до 234 000 доз вакцин на склад на національному рівні й зберігати їх там для подальшого розвезення препаратів у регіони.

Водночас до доставки на територію Украї­ни вакцин, а також матеріалів для безпечних ін’єкцій, які Україна отримує через ініціативу COVAX AMC, залучено ЮНІСЕФ.

Завдяки участі в механізмі COVAX AMC Україна розраховує отримати вакцини проти COVID-19 у розрахунку на 20% населення (від 8 до 16 млн доз) безкоштовно у 2021–2022 рр. Станом на червень 2021 р. Україна отримала підтвердження щодо виділення 2 840 700 доз вакцин протягом ІІ–ІІІ кв. 2021 р.

При цьому для забезпечення умов зберігання та транспортування відповідно до вимог виробника вакцин, які надходять в Украї­ну у вигляді гуманітарної допомоги, залучається приватна логістична компанія ТОВ «Фармасофт», відібрана в результаті відкритих тендерів, проведених відповідно до доручення МОЗ проєктом USAID «Безпечні, доступні та ефективні ліки для українців» (SAFEMed) (для вакцин, що потребують температурного режиму від –60 °C до –80 °C) та ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» (для вакцин, що зберігаються за температури 2–8 °С).

Уточнюється, що вакцинація від COVID-19 на кожному з етапів проводиться раундами, тривалість яких може бути змінена з урахуванням оновлених рекомендацій щодо інтервалу між введенням першої та другої дози вакцини, кількості доз, які необхідно ввести для повної імунізації.

Змінами дозволяється проведення щеп­лення особам віком від 16 років вакциною виробництва Pfizer/BioNTech + Fosun Pharma.

Дорожню карту доповнено положеннями про організацію роботи центрів масової вакцинації населення. Зокрема, зазначається, що вони оснащуються необхідним обладнанням, яке передбачено вимогами до мобільної бригади як тимчасовий пункт щеплень і здійснюють свою діяльність відповідно до Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень, затвердженого наказом МОЗ України від 16.09.2011 р. № 595.

Також Дорожню карту доповнено новими розділами, присвяченими комунікаційній підтримці вакцинальної кампанії, вимогами до інфраструктури, «холодового ланцюга» та температурного моніторингу для зберігання та транспортування вакцин в Україні, а також отриманню документів про вакцинацію. Зокрема, зазначається, що наразі визначено умови та затверджено форму для видачі Міжнародного свідоцтва про вакцинацію або профілактику, яке може отримати людина, яка пройшла повний курс вакцинації, але свідоцтво буде дійсним лише в тому разі, якщо вакцина схвалена до використання ВООЗ.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті