МОЗ пропонує змінити підхід до утилізації вакцин та анатоксинів в аптечних умовах

Міністерство охорони здоров’я України 11 жовтня для громадського обговорення оприлюднило проєкт наказу МОЗ України «Про затвердження Змін до Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень, Порядку забезпечення належних умов зберігання, транспортування, приймання та обліку вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного в Україні, Порядку відпуску громадянам вакцин та анатоксинів через аптечну мережу» (далі — проєкт наказу).

Проєктом акта пропонується внести зміни до наказу МОЗ від 16.09.2011 р. № 595, а саме до:

  • Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень. Цими змінами пропонується надати дозвіл медичним працівникам, які мають освітній ступінь фахового молодшого бакалавра, молодшого бакалавра, бакалавра за спеціальністю 223 «Медсестринство» галузі знань 22 «Охорона здоров’я» в окремих випадках приймати рішення про щеплення без участі лікаря. У супровідній документації вказується, що запропоновані зміни нададуть можливість медичній сестрі чи брату проводити профілактичні щеплення без залучення лікаря, що особливо актуально в період пандемії COVID-19 та підвищення захворюваності на інші гострі респіраторні інфекції, зокрема грип, коли завантаженість медичного персоналу дуже висока та це, у свою чергу, покращить доступність захисту від вакциноконтрольованих інфекцій;
  • Порядку відпуску громадянам вакцин та анатоксинів через аптечну мережу. Змінами пропонується п. 2 розділу V вказаного Порядку викласти в новій редакції, в якій визначити, що вакцини та анатоксини, які зазначені в п. 1 вказаного розділу, належать до медичних відходів. Відповідно, поводження з ними має відбуватися згідно з Державними санітарно-протиепідемічними правилами і нормами щодо поводження з медичними відходами. Окрім того, змінами пропонується виключити норми, які стосуються знищення вакцин та анатоксинів у аптечній мережі, оскільки їх утилізація проводитиметься відповідно до вказаних вище Державних санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами;
  • Порядку забезпечення належних умов зберігання, транспортування, приймання та обліку вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного в Україні.

У цей Порядок пропонується внести зміни, що стосуються визначення критеріїв виробів, які можуть використовуватися для зберігання медичних імунобіологічних препаратів, а саме: пропонується виключити термін «Побутові холодильники» та замінити його на «Холодильники», тобто мається на увазі спеціальне обладнання, призначене для зберігання імунобіологічних препаратів.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті