Карантинні правила міжобласних перевезень: відповідальність за наявність «ковідних» документів покладено на пасажира

25 Жовтня 2021 5:33 Поділитися

МОЗ України повідомляє, що 20 жовт­ня під час засідання Уряду прийнято постанову КМУ № 1096, якою вносяться зміни до постанови КМУ від 09.12.2020 р. № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Постанова № 1096 набула чинності 26 жовтня, крім пункту 19 змін, затверджених цією постановою, який набирає чинності з 8 листопада 2021 р.

Цими змінами передбачено, що відповідальність за наявність документа про щеплення або негативного тесту на COVID-19 під час поїздок автомобільним транспортом між регіонами, покладається на пасажирів. Стосуються ці правила, як і регулярних, так і нерегулярних перевезень у транспорті міжобласного та міжнародного сполучення.

У МОЗ наголошують, що нові правила міжобласних перевезень не поширюються на перевезення легковими автомобілями, якщо кількість пасажирів становить не більше п’яти (без урахування дітей віком до 14 років). Водночас дозволяється більша кількість пасажирів за умови, що вони є членами однієї сім’ї.

Зауважимо, що до цього постановою КМУ від 11.10.2021 р. № 1066 відповідальність за наявність цих документів покладалася на перевізника. Водночас згідно зі змінами під час поїздки автомобільним транспортом перевізник лише зобов’язується поінформувати пасажирів про те, що у них має бути один з необхідних документів.

Проте під час перевезень у залізничному та авіаційному транспорті відповідальність за наявність відповідних документів у пасажирів все-таки нестиме перевізник.

Як і раніше, норма щодо наявності документа про щеплення або негативного результату тестування не поширюється на неповнолітніх.

Відсутність документа про щеплення або негативного тесту в пасажира тягне за собою відповідальність відповідно до ст. 443 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Йдеться про штраф від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 17 000 до 34 000 грн.

Нагадаємо, що з 21 жовтня набули чинності нові правила міжрегіональних перевезень за «жовтого» та «червоного» рівнів епідемічної небезпеки.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті