Народні депутати прийняли ряд важливих рішень, які стосуються охорони здоров’я

03 Листопада 2021 2:31 Поділитися

2 листопада під час позачергового пленарного засідання Верховна Рада прийняла ряд важливих законодавчих актів, що стосуються сфери охорони здоров’я. Частина з них спрямована на боротьбу з поширенням COVID-19.
Інформацію про це розміщено на сайті МОЗ України.

Так, у першому читанні було прийнято законопроєкт № 6084, яким встановлюється кримінальна відповідальність за підробку документів про профілактичні щеплення. За створення, реалізацію та використання завідомо підроблених документів встановлюється покарання у вигляді штрафу на суму 17–170 тис. грн або обмеження чи позбавлення волі строком до 3 років залежно від тяжкості злочину. А саме:

  • за використання особою завідомо підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб у вигляді штрафу в розмірі 17–34 тис. грн або обмеження волі на строк до 2 років;
  • за внесення медичним працівником завідомо неправдивих відомостей до медичної документації щодо проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб у вигляді штрафу в розмірі 34–68 тис. грн або позбавлення волі на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років,
  • за виготовлення з метою збуту, збут підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб у вигляді штрафу в розмірі 85–170 тис. грн або позбавлення волі на строк до 3 років.

Проєкт закону наразі готується до другого читання.

На пленарному засіданні було схвалено постанову № 6154 «Про додаткові заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)». Цим документом запроваджується допуск до приміщень Верховної Ради народних депутатів, їх помічників, працівників Апарату Парламенту, членів Кабінету Міністрів, працівників державних установ, а також представників засобів масової інформації лише за наявності документа про вакцинацію (однією або двома дозами), негативного результату тесту на COVID-19 або ж довідки про одужання.

Також народні депутати підтримали внесення змін до закону «Про лікарські засоби». Нововведення дозволяють прискорити державну реєстрацію ліків (зокрема вакцин) для екстреного застосування, наприклад, під час епідемії та пандемії. Закон запроваджуватиме спрощений механізм реєстрації лікарських засобів за умови відповідності наступним критеріям:

  • наявні дані про успішне проведення доклінічних та клінічних випробувань препаратів;
  • лікарські засоби мають дозвіл на екстрене застосування, який виданий регулятором країни з жорсткою регуляторною системою або препарат прекваліфікований для екстреного застосування ВООЗ.

Парламентарі також підтримали процес реформування галузі охорони здоров’я. Так, у першому читанні було проголосовано за проєкт закону № 5873, який удосконалює правову базу функціонування електронної системи охорони здоров’я. Зауважимо, що проєкт наразі готується до другого читання. Функціонал системи поширюватиметься на сферу громадського здоров’я, на питання реабілітації, донорства крові та її компонентів. Також цей законопроєкт запроваджуватиме можливість перетворення державних закладів охорони здоров’я на державні некомерційні підприємства (подібний процес відбувся у 2017–2019 рр. в комунальних закладах). «Приєднання державних закладів до системи фінансування медичних гарантій відкриватиме можливість для покращення забезпечення громадян медичними послугами», — наголошується в повідомленні.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті