Відпуск Rх-препаратів за електронним рецептом з 1 квітня: прийнято наказ МОЗ

04 Листопада 2021 5:02 Поділитися

Наказом МОЗ України від 16.09.2021 р. № 1971 внесено зміни до наказу Міністерства від 19.07.2005 р. № 360 «Про затвердження Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків».

Так, наказ № 360 доповнено новим положенням, згідно з яким з 1 квітня 2022 р. виписування рецептів на лікарські засоби, які згідно з інструкцією для медичного застосування лікарського засобу підлягають відпуску за рецептом, здійснюється у формі електронного документа — електронного рецепта. Відповідно, з цієї дати й їх відпуск з аптек та аптечних пунктів здійснюватиметься винятково за електронними рецептами.

Водночас аптекам та аптечним пунктам дозволяється здійснювати відпуск рецептурних лікарських засобів, виписаних до 1 квітня 2022 р. на паперових рецептах.

Також з 1 квітня 2022 р. втратить чинність положення, згідно з яким суб’єкту господарювання дозволяється самостійно приймати рішення про запровадження виписування електронних рецептів.

Нагадаємо, Громадська рада при Державній службі України з лікарських засобів та контролю за наркотиками звертала увагу на те, що на українському фармацевтичному ринку все ще залишається екстемпоральне виготовлення лікарських засобів. І з огляду на вищезазначені зміни виходить, що з 1 квітня цю категорію ліків буде скасовано. Тому її члени наголосили на необхідності збереження паперових рецептів для такої категорії ліків.

Також члени Громадської ради звернули увагу на важливість запровадження спочатку пілотного проєкту з відпуску рецептурних ліків за електронним рецептом, аби не створювати навантаження на електронну систему охорони здоров’я та забезпечити безперервність лікування пацієнтів.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті