Депутати пропонують шляхи покращення інформування населення щодо вакцинації

25 Листопада 2021 12:36 Поділитися

22 листопада в Парламенті зареєстровано проєкт Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» щодо інформування про профілактичні щеплення та здійснення виплат лікарям за високі результати охоплення щепленнями» (реєстр. № 6333) та проєкт постанови Верховної Ради України «Про запровадження заходів для підвищення рівня поінформованості населення щодо профілактичних щеплень». Ініціаторами проєктів виступила група народних депутатів на чолі з Інною Совсун, членом депутатської фракції Політичної Партії «Голос».

Законопроєктом пропонується доповнити ст. 12. Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» новими положеннями, згідно з якими:

  • лікар, який надає первинну медичну допомогу, має здійснювати інформування пацієнтів, з якими укладено декларацію, про ефективність та безпеку профілактичних щеплень, механізм їх дії, медичні протипоказання, можливі побічні реакції, наслідки відмови від профілактичного щеплення тощо;
  • інформування пацієнтів, з якими не укладено декларацію, та загальне інформування населення також здійснюється МОЗ через відповідний контакт-центр;
  • інформування пацієнта має здійснюватися з дотриманням принципів достовірності, повноти, точності та доступності інформації, професійності та неупередженості особи, що його проводить. Зміст та послідовність основних етапів інформування встановлюватиметься МОЗ.

На Міністерство покладатиметься обов’язок з:

  • проведення спеціальної підготовки;
  • забезпечення належного професійного рівня осіб, що здійснюватимуть інформування;
  • організації ознайомлення з нормативно-правовими актами щодо щеплення;
  • здійснення нагляду, моніторингу та оцінки інформування;
  • забезпечення необхідними матеріалами осіб, що здійснюватимуть інформування;
  • організації та забезпечення проведення заходів безперервного професійного розвитку для лікарів щодо профілактичних щеплень.

Окрім того, пропонується у разі досягнення встановлених Урядом показників проведення профілактичних щеплень здійснювати лікарю, з яким укладено декларацію, відповідні одноразові додаткові грошові виплати у розмірі до 300% посадового окладу з урахуванням обов’язкових доплат та надбавок. У зв’язку з цим законопроєктом передбачається покласти обов’язок на Уряд розробити і прийняти порядок та критерії здійснення такої одноразової виплати.

У свою чергу, проєктом постанови встановлюється місячний строк для розробки такого документа та для організації МОЗ контакт-центру для інформування населення про ефективність та безпеку вакцин, механізм їх дії, медичні протипоказання, побічні реакції і наслідки відмови від вакцинації.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*