«Омікрон»: нові дані про захворюваність дітей та сценарні прогнози

07 Грудня 2021 5:47 Поділитися

Зростання кількості випадків захворювання на COVID-19 після появи штаму «омікрон» поки що не позначилося на показнику госпіталізацій, що вселяє обережний оптимізм щодо нового варіанту та ступеня тяжкості, пов’язаних із ним захворювань. При цьому за останні десять днів у Південній Африці число випадків захворювання збільшувалося приблизно на 17% на добу, що відповідає репродуктивному числу R — 2,2 (рисунок). Якщо подивитися тільки на останні дні, він може бути навіть вищим — зростання кількості звернень за останні п’ять днів відповідає R, що дорівнює 2,6.

Рисунок 1
7-денна середня кількість нових випадків COVID-19 у Південній Африці (березень 2020–грудень 2021 рр.) (ourworldindata.org)

Водночас деякі країни Європи також демонструють вибухове зростання захворюваності, при цьому вірусологічна картина (тип варіантів) залишається неуточненою. Наприклад, в Андоррі 14-денна інцидентність збільшилася на 311%, до дуже високого показника — 2490 на 100 тис. населення. Монако та Франція, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, також демонструють темпи зростання, що перевищують 150%.

Перспективи розвитку подій непокоять, зокрема, бізнес-кола, у зв’язку із чим одна з міжнародних аналітичних компаній опублікувала свої прогнозні сценарії, орієнтовані на Південну Африку, з можливістю більш широкого тлумачення (таблиця). На даний час сценарій C розглядається авторами як найімовірніший, але для уточнення потрібні додаткові дані. В оцінці поточної ситуації аналітики спиралися на результати серологічних обстежень та дані моделювання, які свідчать про те, що 60–80% населення країни раніше були інфіковані цим вірусом. Цілком імовірно, що вакцини та постінфекційний імунітет, як і раніше, забезпечуватимуть порівнянний захист від важкої форми COVID-19, викликаної «омікроном». Те саме спостерігалося щодо вакцини AstraZeneca. Незважаючи на те що вона не захищала від інфікування бета-варіантом та захворювання легкого та помірного ступеня тяжкості в Південній Африці, вона, як і раніше, демонструвала високий рівень захисту (80% ефективності) від госпіталізації.

Таблиця. Декілька сценаріїв, запропонованих аналітичною компанією «Schroders»

Назва сценарію Re* R0** Опис Ознаки Вірогідність
0 — базовий — «дельта»- варіант 1 6 Близько 85% південноафриканців імунні Н/в Н/в
А — «дельта» ++ 2 10 Більш трансмісивний та вірулентний Госпіталізації/летальність дуже висока, переважно серед попередньо невакцинованих та неінфікованих Низька
В — деяке імунне відхилення 2 6 Трансмісивність порівнянна з «дельта»-варіантом, проте деяке імунне відхилення зумовлює сприйнятливість  близько 20% імунних осіб Швидке підвищення рівня госпіталізацій та летальних випадків Середня
С — значне імунне відхилення/знижена вірулентність 2 4 Близько 40% імунних осіб сприйнятливі до вірусу, трансмісивність якого менша, ніж у «дельта»-варіанту Підвищення рівня госпіталізацій та смертності пропорційно нижче щодо кількості нових випадків. Переважає «приховане» розповсюдження у вигляді безсимптомних/легких випадків Висока
Е — повне імунне відхилення 4 4 Повна втрата імунітету від попередніх випадків Вибухове зростання. Лабораторні дослідження свідчать про втрату нейтралізуючої активності антитіл Низька

*Re — ефективне репродуктивне число за умов, що склалися.

**R0 — базове репродуктивне число за умови відсутності у населення імунітету та збереження щільності контактів.

Університет Вітватерсранда (University of the Witwatersrand) опублікував 6 грудня рекомендації, підписані провідним спеціалістом з вірусології та інфекційних захворювань. Їх поява викликана сприйняттям обмежень на поїздки до Південної Африки як несправедливих. Рекомендації налаштовують на правильне розуміння ефективності протиепідемічних заходів (яку потрібно оцінювати в контексті ситуації в кожній країні в тісній зв’язці з наявними можливостями надання медичної допомоги. Оскільки основна мета вакцинації — скорочення кількості тяжких захворювань і смертності, слід визначати пріоритети охоплення вакцинацією. Автори закликають до дискусії про те, як адаптуватися та навчитися жити з вірусом, ними перераховано п’ять заходів, яких слід уникати, та десять — яких потрібно вжити негайно.

Що робити не потрібно

1. Не вводьте великі додаткові обмеження, крім зборів у приміщенні; економічно шкідливі обмеження збільшують період, протягом якого відбувається зараження, приблизно до 2–3 тиж.

2. Безглуздо запроваджувати заборони на поїздки; вони можуть лише уповільнити поширення вірусу, тим паче, що на момент їх запровадження варіант, швидше за все, вже наявний у країні.

3. Не оголошуйте про правила, які неможливо реалізувати чи забезпечити дотримання в місцевих умовах; і не вдавайте, ніби люди їх дотримуються.

4. Не відкладайте та не створюйте перешкод для підтримки людей з високим ризиком; влада повинна націлити дорослих старше 65 років на додаткову дозу мРНК-вакцини після того, як їм зроблять два щеплення; те ж саме з іншими групами ризику, такими як люди з трансплантацією нирки або з раком і ті, що отримують хіміотерапію, та з будь-яким іншим видом основного імунодепресивного стану.

5. Припиніть просувати концепцію колективного імунітету; як не парадоксально, це підриває довіру до щеплень; вакцини першого покоління дуже ефективні для захисту від важкої форми COVID-19, але менш передбачувані для захисту від інфекції та легкої форми COVID-19 через зменшення кількості антитіл і мутації вірусу, що продовжуються.

Що слід робити

Існує також список заходів, на які слід звертати першочергову увагу, незалежно від того, чи витіснить «омікрон» домінуючий «дельта»-варіант:

1) переконатися, що медичні заклади укомплектовані персоналом, засобами індивідуального захисту, киснем тощо;

2) забезпечити дорослих повторними дозами після повної вакцинації; єдина доза вакцини від Johnson & Johnson зменшила кількість госпіталізацій у зв’язку з «дельта»-варіантом у Південній Африці серед медичних працівників на 62%, тоді як дві дози вакцини AstraZeneca та мРНК-вакцин загалом забезпечили понад 80–90% захисту від тяжкого захворювання у зв’язку з новими варіантами; є чіткі докази більш вираженої клітинної та гуморальної відповіді на бустерне введення мРНК-вакцини після двох векторних доз, у порівнянні з третьою гомологічною;

3) запровадити «вакцинні» паспорти для входу до будь-якого закритого простору, включаючи громадський транспорт; навіть якщо вакцини лише незначно скорочують передачу, проривний випадок у вакцинованої людини становить менший ризик передачі іншим особам, ніж інфекція у невакцинованої та раніше неінфікованої людини;

4) продовжувати зусилля щодо охоплення нещеплених та недостатньо імунізованих;

5) негайно підвищувати рівень охоплення груп віком старше 65 років та інших людей із імунодепресивними станами;

6) заохочувати відповідальну поведінку;

7) відстежувати наявність ліжко-місць на регіональному рівні;

8) враховувати негативний непрямий вплив обмежувальних заходів на економіку, суспільство, освіту, психічне здоров’я та ін.

9) дотримуватися наукових даних і не спотворювати їх з міркувань політичної доцільності;

10) вчитися на помилках минулого і бути сміливими в наступних кроках.

Ніби на виконання останнього пункту, незабаром після появи інформації про підвищену частоту госпіталізації з COVID-19 серед дітей, що пролунала з вуст посадових осіб на офіційному заході, Південноафриканська медична асоціація (South African Medical Association — SАМА) розвіяла побоювання з приводу передбачуваного спалаху серед дітей, пояснивши, що неповнолітні потрапляють у лікарні з метою лікування інших захворювань. «Усі, хто зараз потрапляє до лікарні, мають пройти обстеження. Діти не хворі на COVID-19, але у них позитивний результат», — пояснила Анжеліка Кутзі (Angelique Coetzee), голова організації.

За матеріалами www.schroders.com; www.wits.ac.za; theconversation.com; www.iol.co.za

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті