ЕМА та ECDC рекомендували гетерологічні схеми вакцинації

10 Грудня 2021 10:04 Поділитися

Європейський центр профілактики та контролю захворювань (European Centre for Disease Prevention and Control — ECDC) спільно з Європейським агентством з лікарських засобів (European Medicines Agency — EMA) та експертами ЄС з групи EMA з COVID-ETF проаналізували наявні докази та надали технічні рекомендації та поради з гетерологічної вакцинації проти COVID-19.

Як зазначено в повідомленні, комбінація векторних та мРНК-вакцин забезпечує значні рівні антитіл проти вірусу COVID-19 (SARS-CoV-2) та більш високу Т-клітинну відповідь, ніж при використанні тієї ж вакцини (гомологічна вакцинація). Гетерологічні схеми зазвичай добре переносяться. Висновки експертів EMA та ECDC, результати яких докладно описано нижче, покликані допомогти особам, які приймають рішення щодо національних кампаній вакцинації, забезпечити максимально швидку імунізацію та захист максимальної кількості громадян.

Первинна гетерологічна вакцинація

Що стосується імуногенності, дослідження послідовно показують, що гетерологічний режим векторна/мРНК-вакцини здатний викликати значно сильніші імунні відповіді, у тому числі з боку В-клітин пам’яті, порівняно з гомологічним режимом на основі векторних вакцин.

Підвищена імуногенність, мабуть, узгоджується з підвищеною ефективністю вакцини проти симптоматичної інфекції SARS-CoV-2.

Попередні, але несуперечливі дані показують, що гетерологічний режим здатний викликати розширений спектр імунних відповідей з покращеною гуморальною та клітинно-опосередкованою перехресною реактивністю проти різних варіантів вірусу.

У цілому введення другої дози мРНК-вакцини попереднім реципієнтам одноразової дози векторних вакцин є корисною з імунологічної точки зору стратегією, що позитивно впливає на досягнутий рівень захисту від інфекцій. Отримано менше даних про схеми вакцинації з використанням гетерологічної схеми з різними вакцинами мРНК, але такий підхід може також використовуватися, коли потрібна гнучкість або прискорення кампаній вакцинації. Дані про безпеку після таких схем гетерологічної мРНК зараз досліджуються, щоб визначити, чи існує підвищений ризик міокардиту.

Введення аденовірусної векторної вакцини як другої дози після мРНК-вакцини може бути розглянуто, якщо виникає проблема з доступністю мРНК-вакцин, але, виходячи з обмежених доступних даних, це може бути менш доцільним з імунологічної точки зору.

Дані щодо довгострокового захисту після гетерологічної або гомологічної первинної вакцинації обмежені, але кілька досліджень показують зниження захисту від симптоматичної інфекції через 6 міс після гетерологічної вакцинації. Деякі з цих досліджень також демонструють, що ефективність Vaxzevria знижується сильніше та швидше, ніж при використанні інших схем, і що зниження ефективності в цілому відбувається швидше у слабких людей літнього віку та осіб із супутніми захворюваннями.

Необхідні додаткові дослідження використання гетерологічних схем лікування в осіб з ослабленим імунітетом.

Гетерологічна ревакцинація

Бустерна імунізація мРНК після первинної імунізації векторною вакциною є більш імуногенною, ніж зворотна послідовність.

Наявні на даний час дані підтверджують безпеку та ефективність введення бустерної дози вже через 3 міс після завершення первинної вакцинації, якщо такий короткий інтервал бажаний з точки зору громадського здоров’я, незважаючи на поточні рекомендації щодо введення дози бустеру переважно через 6 міс.

Дані з безпеки надають обмежену, але обнадійливу інформацію щодо короткострокової реактогенності для будь-якої комбінації бустерів. Гетерологічна бустерна доза вірусної векторної вакцини або Spikevax має тенденцію викликати більше побічних ефектів, пов’язаних з місцевою або системною реактогенністю. Великі обсерваційні дослідження нададуть додаткові докази щодо виникнення рідкісних небажаних явищ, таких як міокардит при застосуванні гомологічних або гетерологічних бустерів.

Хоча можна було б очікувати, що більш висока імунна відповідь призведе до посилення захисту від інфекцій та хвороб, у тому числі від різних варіантів, що викликають занепокоєння, через відсутність встановлених корелятів захисту, на даному етапі неможливо точно визначити, чи сприятиме поліпшена імуногенність вищій ефективності. Проте дані про ефективність показують підвищений захист від симптоматичного захворювання після гетерологічної імунізації вакциною мРНК під час поширення «дельта»-варіанту.

Під час введення бустерних доз, гомологічних або гетерологічних, необхідно враховувати зниження захисту з часом та оптимальний інтервал для ефективної імунної відповіді. Наразі немає даних, що підтверджують рекомендацію щодо гетерологічної бустерної вакцинації при імуносупресії.

По материалам www.ema.europa.eu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*