В Австрії можна вводити 4-ті дози вакцин проти COVID-19

28 Грудня 2021 12:09 Поділитися

Рада з імунізації (Nationalen Impfgremiums) Австрії рекомендувала пропонувати четверті дози вакцини проти COVID-19 певним категоріям населення, включаючи медичних працівників. Експерти наголосили, що нині немає даних, які б виправдовували введення четвертої дози всім громадянам. Крім того, уточнено рекомендації щодо режиму вакцинації реконвалесцентів (одна доза тепер вважається недостатньою) та застосування нещодавно схваленої білкової вакцини. Так, Nuvaxovid від Novavax вводиться у 2 дозах з інтервалом у 3 тиж (можливо 16–45 днів) та схвалений для дітей віком від 18 років. На даний час вакцина призначена в першу чергу для первинної вакцинації та людей з протипоказаннями до раніше схвалених вакцин.

Ґрунтуючись на імунологічних міркуваннях та досвіді застосування інших вакцин, очікується захист від серйозних захворювань протягом як мінімум 9 міс після 3 вакцинації, зазначено в документі. Відповідно передбачається нижчий епідеміологічний ризик, хоча прямих доказів цього поки що немає. Зважаючи на відсутність наукових даних, введення наступної (4-ї) дози на даний час зазвичай не рекомендується. Однак через хвилю «омікрону», що насувається, така пропозиція може бути зроблена за наявності підвищеного ризику (наприклад медичні працівники, що контактують з хворими, а також зайняті в критичних сферах) через 6 міс після третього щеплення. У цих випадках наступна (4-та) доза має вводитися тільки за результатами індивідуальної оцінки лікаря та за запитом людини, яка буде вакцинована (не за призначенням). Досі немає доказів того, що це додаткове щеплення може запобігти інфікуванню, але ймовірно може попередити розвиток серйозного захворювання.

Про ревакцинацію

Для 3-ї дози наступне тимчасово застосовується щодо імунокомпетентних людей у зв’язку з очікуваною хвилею «омікрон»:

  • може вводитися людям віком від 18 років через 4 міс (не за призначенням) після 2-ї дози;
  • інтервал менше 120 днів між 2-ю та 3-ю дозами не вважається ревакцинацією, і це також недоцільно з медичних причин;
  • рекомендується дітям та підліткам віком 12–17 років через 6 міс після другої дози (не за призначенням);
  • у зв’язку зі швидким поширенням варіанта «омікрон», відповідно до індивідуальної медичної оцінки та на прохання людини, яка буде вакцинована або її опікуна, у виняткових випадках вакцинація може проводитися через 4 міс (не за призначенням).

При інфекції в анамнезі

У зв’язку з поширенням варіанта «омікрон» на даний час застосовується наступне: якщо інфекцію, підтверджену методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР), було зафіксовано 6 або більше місяців тому, використовується така ж тактика, що й для нещеплених людей. Причина зміни правил: не можна з упевненістю припускати, що імунітет після одноразової вакцинації є достатнім для захисту, необхідного на даний час.

Таким чином, людям, які були вакциновані лише один раз після встановлення рівня нейтралізуючих антитіл, або у яких за допомогою ПЛР підтверджена інфекція більш ніж 6 міс тому, слід негайно ввести ще одну дозу.

Осіб, які одужали після COVID-19 та отримали вакцинацію, слід розглядати як людей з двома щепленнями, ще одне щеплення слід робити через 4 міс після вакцинації, це також стосується вакцини проти COVID-19 від Janssen. При цьому позитивний ПЛР-тест в аспекті виявлення нової інфекції, який було отримано протягом 20 днів або менше до або після вакцинації проти COVID-19, не є незалежною імунологічною подією, на відміну від того, що сталося з інтервалом більш ніж 21 день.

Якщо підтверджена інфекція SARS-CoV-2 виникла між введенням 1-ї і 2-ї дози протягом 20 днів після 1-го щеплення, другу дозу слід ввести через 4 тиж після одужання (не за призначенням). Ще одне, 3-тє щеплення рекомендується через 6 міс після 2-ї дози.

За матеріалами www.sozialministerium.at

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті