В Австрії вступив в силу закон про «асистоване самогубство»: препарати відпускатимуть в аптеках

04 Січня 2022 5:16 Поділитися

В Австрії з 1 січня 2022 р. став можливим відпуск препаратів для самостійного прийому задля припинення життя людьми з невиліковними захворюваннями. Необхідні препарати будуть відпускати контрольованим чином через аптеки країни.

У грудні 2020 р. Конституційний суд (Verfassungsgerichtshof) оголосив абсолютну заборону на допомогу в самогубстві неконституційною та дав законодавчому органу час до кінця 2021 р. на внесення поправок до законів. 22 грудня Бундесрат ухвалив «Закон про рішення померти» (Sterbeverfügungsgesetz — StVfG), який набув чинності на початку року. Він передбачає, що люди з постійними, серйозними чи невиліковними захворюваннями можуть мати доступ до смертельних ліків. При цьому евтаназія (за якої участь іншої особи є більшою, ніж відпуск препарату) залишається забороненою.

Щоб отримати ліки для припинення життя, необхідно виконати кілька вимог: мінімальний вік 18 років, відповідний стан здоров’я, консультація двох лікарів, один з яких має кваліфікацію з паліативної медицини, та період у кілька тижнів на обмірковування. Тільки за виконання цих умов хворим дозволяється скласти з нотаріусом або адвокатом акт про намір померти (Sterbeverfügung). Останнє є заявою на основі незмінного, вільного та самостійного рішення про припинення життя. Після цього пацієнти можуть одержати в аптеці потрібний препарат. Однак вищезгаданий акт може набути чинності не раніше як через 12 тиж після першого медичного висновку.

Відповідно до закону «акт про намір померти» може бути складений особою лише з такими станами здоров’я:

  • невиліковна, смертельна хвороба;
  • тяжке, хронічне захворювання зі стійкими симптомами, наслідки яких постійно впливають на людину протягом усього її життя; при цьому хвороба приносить страждання, яким у відповідної особи неможливо запобігти іншим способом.

Однак, якщо лікар підтвердив «термінальну фазу» — стадію хвороби, коли вона може призвести до смерті протягом 6 міс, набуття чинності актом дозволяється через 2 тиж. Під «препаратом» розуміють смертельну дозу пентобарбіталу натрію або інших ліків, визначених федеральним міністром охорони здоров’я. У разі втрати або крадіжки відпущеного препарату особа, яка бажає померти, може вимагати включення до акта розпорядження видати його знову.

«Акт про намір померти» втрачає силу при відкликанні з боку ініціатора або якщо з моменту його підписання минуло більше року. При цьому, у разі невикористання препарату, його необхідно повернути в аптеку, після чого утилізувати. Австрійська асоціація фармацевтів (Österreichische Apothekerkammer) має скласти список аптек, які здійснюють відпуск відповідних препаратів та підтримувати його в актуальному стані.

Як зазначила міністр юстиції Австрії Алма Задіч (Alma Zadić), закон забезпечує правову безпеку, захищає свободу волі та надає необхідний захист від зловживань. «Ніхто не повинен обирати цей шлях, якщо є інший варіант», — наголосила А. Задіч. Вона також повідомила, що 108 млн євро виділено на заплановане розширення паліативної та хоспісної допомоги. При цьому за новий закон проголосували майже всі партії, крім опозиційної ультраправої (Freiheitliche Partei Österreichs — FPÖ). Противники закону наголошують, зокрема, на невизначеності щодо долі препарату смертельної дії, якщо його не буде використано або буде використано лише частково. Велика кількість критики надходить також від католицької церкви. Голова Конференції єпископів назвав законодавчий дозвіл асистованого самогубства найсерйознішою подією минулого року. Церква також оголосила, що заборонить нову практику у своїх лікарнях.

У сусідній Німеччині Федеральний конституційний суд також скасував заборону на евтаназії в лютому 2020 р. Проте з того часу законодавчий орган не зміг знайти відповідного законодавчого обґрунтування.

За матеріалами www.parlament.gv.at; www.derstandard.at; euronews.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті