Усі вакциновані проти COVID-19 можуть отримати бустерну дозу — МОЗ

06 Січня 2022 4:22 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я повідомляє про те, що в Україні дозволили вводити бустерну дозу вакцини проти COVID-19 усім вакцинованим особам віком від 18 років. Оптимальний термін ревакцинації — від 6 до 9 міс після завершення первинного курсу імунізації незалежно від того, якою вакциною щепилася людина.

«Введення бустерної дози вакцини проти COVID-19 вже продемонструвало свою безпеку. Вона посилює імунну відповідь та ефективність проти різних актуальних варіантів коронавірусу SARS-CoV-2. На сьогодні дані свідчать, що ефективність вакцин у запобіганні симптоматичному перебігу COVID-19, зумовленому варіантом «омікрон», є значно нижчою в порівнянні з варіантом «дельта» і швидко знижується з плином часу, особливо серед людей старшого віку. Введення бустерної дози наближає ефективність вакцин до 90% у попередженні госпіталізації внаслідок захворювання на COVID-19», — зауважують у МОЗ.

Також Міністерство наголошує, що для бустерної дози перевагу надаватимуть мРНК-вакцинам — Moderna або Comirnaty від Pfizer/BioNTech, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина. Тим, хто отримав перші два щеплення вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech, рекомендовано вводити бустерну дозу вакцини Pfizer. За відсутності мРНК-вакцин бустерну дозу можна зробити іншою вакциною згідно з дозволеними в Україні схемами.

У повідомленні зазначається, що люди з ослабленим імунітетом, яким зараз вводять додаткову дозу вакцини від COVID-19, теж зможуть отримати бустерну дозу через 3 міс після додаткової (оптимальний термін введення — від 3 до 6 міс). Якщо з часу завершення повного курсу вакцинації від COVID-19 вже минуло пів року, бустерну дозу можна отримати в будь-якому пункті чи центрі вакцинації.

Варто зауважити, що бустерну дозу в Україні вже вводять людям віком від 60 років, медичним працівникам та співробітникам будинків інтернатного типу. Після введення бустерної дози можна буде отримати новий COVID-сертифікат, який діятиме 270 діб з дати її введення. Згенерувати його можна буде в «Дії» орієнтовно наприкінці січня 2022 р. До того часу буде чинним сертифікат за попередню повну вакцинацію.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті