BioNTech та Pfizer почали серійне виробництво вакцини від штаму «омікрон»

12 Січня 2022 11:02 Поділитися

Фармацевтична компанія «BioNTech» з Німеччини та її американський партнер «Pfizer» виготовили вакцину від коронавірусу, адаптовану до варіанту «омікрон». Про це заявив глава BioNTech Угур Шахін (Ugur Sahin) 11 січня на конференції з питань охорони здоров’я американського банку «J.P. Морган». Клінічні дослідження вакцини заплановані на кінець січня, проте розпочато виробництво у тому числі комерційних серій. «Ми припускаємо, що будемо готові до поставок на ринок до березня, якщо буде отримано дозволи регулюючих органів», — вважає керівник компанії. У 2022 р. BioNTech та Pfizer розраховують збільшити свою виробничу потужність до 4 млрд доз. «Ми очікуємо, що у 2022 р. попит на нашу вакцину також буде високим», — зазначив У. Шахін у своєму онлайн-виступі.

За його словами, переважна більшість учених вважають, що COVID-19 у довгостроковій перспективі стане ендемічним захворюванням. Вважається, що знадобиться довгий шлях до парадигми вакцинації, подібної до протигрипозної, з періодичними ревакцинаціями проти нових варіантів і більш рутинною ревакцинацією та вакцинацією в певних групах населення, але ми ще не досягли цього. Існують чіткі відмінності між грипом та новим коронавірусом. Сьогодні ми не можемо робити надійних прогнозів. І причина в тому, що слід враховувати безліч факторів. Існує величезний глобальний резервуар вірусу SARS-CoV-2, який сприяє його швидкій еволюції, а сам він все ще перебуває в зародковому стані. Кожні три місяці з’являються нові варіанти, деякі швидко поширюються на глобальному рівні.

11 січня «BioNTech» та «InstaDeep Ltd» оголосили про розробку нового обчислювального методу, який аналізує доступні у світі дані секвенування та прогнозує варіанти високого ризику SARS-CoV-2. Система раннього попередження (EWS), розроблена у співпраці BioNTech та InstaDeep, базується на штучному інтелекті, що протягом менш ніж одного дня розраховує показники імунної втечі та здатності до зараження на основі ефективності взаємодії між рецепторами до ангіотензинперетворювального ферменту 2-го типу та білка-спайку.

Протягом випробувального періоду система ідентифікувала в середньому на 2 міс раніше >90% варіантів, визначених Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) як такі, що викликають занепокоєння (Variants of Concern — VOC) або інтерес (Variants of Interes — VOI), чи перебувають під спостереженням (Variants Under Monitoring). Варіанти, позначені ВООЗ як альфа, бета, гамма, тета, ета та омікрон, були охарактеризовані EWS протягом того ж самого тижня, коли було завантажено інформацію про послідовності. Варіант «омікрон» оцінений як варіант високого ризику того ж дня, як стала доступною його послідовність. Варіант IHU, який виявлено у Франції, також був оцінений EWS із висновком про здатність до імунного вислизання, подібну до такої в «омікрону», та значно нижчу здатність до зараження. Компанії-розробники роблять висновок, що EWS здатний оцінювати нові варіанти за лічені хвилини і відстежувати ризики майже в режимі реального часу. «Наразі щотижня відкривається понад 10 000 нових варіантів послідовностей, і люди-експерти просто не можуть впоратися зі складними даними», — зазначив Карім Бегір (Karim Beguir), співзасновник і генеральний директор InstaDeep.

За матеріалами seekingalpha.com; investors.biontech.de

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті