В Австрії вакцинація буде обов’язковою з 18, у Греції — з 60 років

17 Січня 2022 12:31 Поділитися

Австрія хоче стати першою країною ЄС, яка запровадить обов’язкову вакцинацію від коронавірусу, як і планувалося, на початку лютого. У законопроєкті, який уряд представив 16 січня, уточнили деякі вимоги. Так, обов’язок щодо вакцинації має поширюватися на осіб віком від 18 років, а не 14 років, як планувалося раніше. Виключаються вагітні, особи, які не можуть бути вакциновані з медичних причин або у яких немає імунної відповіді на вакцину, а також люди, які одужали за останні 180 днів. Як заявив міністр охорони здоров’я Вольфганг Мюкштейн (Wolfgang Mückstein), контроль має розпочатися в середині березня, у тому числі в рамках контролю дорожнього руху. Для тих, хто відмовляється від вакцинації, передбачено штраф у розмірі 600 євро, а за несплати після проходження відповідної процедури він збільшується до 3600 євро. Проте ніхто не може бути оштрафований більше 4 разів за рік, тому, за умови згоди сплачувати, максимальне «річне» покарання може становити 2400 євро.

Парламент має ухвалити закон у четвер (20 січня). Це вважається формальністю, оскільки правляча коаліція має необхідну просту більшість. Закон поширюється на всіх людей, які проживають в Австрії. Загалом обов’язкова вакцинація стосуватиметься 7,4 млн людей, це 83% населення. Не всі лікарі можуть видати медичне звільнення від обов’язку вакцинації, лише санітарні, епідеміологи та ті, що працюють у відповідному спеціалізованому закладі. Причини такого звільнення міністерство визначає спеціальним наказом. Лікарям, які звільняють від обов’язку робити щеплення без достатніх причин, загрожує штраф до 7200 євро.

Обов’язок у Греції — тільки для осіб похилого віку

З сьогоднішнього дня Грецію попросять платити за нещеплених людей віком старше 60 років: у січні зі штрафом 50 євро, з лютого — 100 євро на місяць. Обов’язок вакцинуватися за цими правилами буде стосуватися близько 300 тис. осіб. Державною системою соціального страхування особисті дані буде доправлено до податкової служби, яка збирає штрафи. Отримані гроші підуть до державних лікарень. У Греції дані про щеплення зберігаються в персоналізованій базі даних. Деякі країни, наприклад, Німеччина, не мають подібного централізованого джерела інформації про щеплення.

Уряд Греції уже оцінює цей захід як успішний: з моменту оголошення 6 тиж тому близько 217 000 осіб віком старше 60 років були вакциновані. Це підвищило рівень вакцинації в цій віковій групі до 90%. З іншого боку, прем’єр-міністр Кіріакос Міцотакіс (Kyriakos Mitsotakis) виключив обов’язкову вакцинацію для інших вікових груп на тій підставі, що в основному тяжко хворіють та потребують лікування особи похилого віку.

За матеріалами www.kleinezeitung.at; primeminister.gr

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті