У Польщі опублікували наказ із переліком аптечних тестувань

Одними з діагностичних досліджень, які можна буде зробити в аптеках Польщі з 27 січня, є експрес-тести на COVID-19 та грип. Крім того, можна буде перевірити рівень глюкози та ліпідів у крові та ще деякі клінічні показники.

Розпорядження міністра охорони здоров’я від 21 січня 2022 р. про перелік діагностичних досліджень, які може проводити фармацевт, опубліковано в «Dziennik Ustaw» 24 січня. До них належать:

  • тест на антиген до SARS-CoV-2;
  • дослідження основних параметрів життєдіяльності: артеріального тиску, пульсу та насичення крові киснем;
  • вимірювання маси тіла, зросту та окружності талії, а також обчислення індексу маси тіла (ІМТ) та співвідношення показників талії та стегон;
  • аналіз на рівень глюкози в крові;
  • контроль ліпідного спектра крові (холестерин, фракції ліпопротеїнів високої щільності і ліпопротеїдів низької щільності, тригліцериди);
  • швидкі тести на грип, концентрацію С-реактивного білка, антиген стрептококу групи А та хелікобактер (Helicobacter).

Тестування можливе в аптеках, які мають відповідні приміщення та підпишуть договір з Народним фондом здоров’я (Narodowe Funduz Zdrowia — NFZ) на надання таких послуг. Аптеки, які приєднаються, будуть доступні на інтерактивній карті pacjent.gov.pl. Як повідомив 24 січня міністр охорони здоров’я Адам Нідзельський (Adam Niedzielski), карта буде систематично доповнюватися.

Проходження навчання є обов’язковим для фармацевтів, які планують проводити тести. Воно проходить онлайн і організовано Медичним центром післядипломної освіти (Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego). На цей час навчання вже пройшли близько 2 тис. фармацевтів.

Тестування буде безкоштовним для пацієнтів. Послуга фінансуватиметься NFZ. Направлення на обстеження не потрібне. Інформацію про результати діагностичних тестів на SARS-CoV-2 та особу, якій виконано діагностичний тест, у тому числі номер телефону, фармацевтами буде передано до телеінформаційної системи EWP (Ewidencja Wjazdu do Polski), у разі якщо вона там відсутня. Результат пацієнт отримає через СМС або особистий кабінет пацієнта (Internetowe Konto Pacjenta — IKP).

«Загальнодоступна аптека як заклад охорони здоров’я має бути включена в систему виявлення інфекцій, — зазначено в обґрунтуванні документа. — Пандемія COVID-19 та можливість вакцинації в аптеках наочно підтвердили високу професійну компетентність фармацевтів та вміння швидко реорганізувати роботу аптек у ситуації, що вимагає швидких та ефективних дій на благо пацієнтів».

За матеріалами isap.sejm.gov.pl; www.nia.org.pl; фото: виступає прем’єр-міністр Матеуш  Моравецький (Mateusz Morawiecki)

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті