Заборона доставки та ветеринарні рецепти — запровадження Регламенту ЄС у Німеччині

02 Лютого 2022 4:19 Поділитися

28 січня 2022 р. набув чинності Регламент (ЄС) 2019/6 (REGULATION (EU) 2019/6) Європейського парламенту та Ради про ветеринарні лікарські засоби. У цей же день почав діяти новий закон про ветеринарні ліки (Tierarzneimittel-Gesetz — TAMG) у Німеччині.

Заборона поштової доставки

Ми вже писали про заборону доставки рецептурних препаратів поштою згідно з цим законом. Дійсно, як зазначено в преамбулі (п. 73) європейського регламенту, «державам-членам має бути дозволено продовжувати таку практику (дистанційного продажу рецептурних ліків) за певних умов і лише на їх території. У таких випадках ці держави-члени повинні вжити відповідних заходів, щоб уникнути непередбачених наслідків такого постачання та встановити правила щодо відповідних покарань».

У Німеччині виняток щодо заборони поштової доставки зробили лише для певних видів домашніх тварин, таких як декоративні птахи, декоративні риби та тварини в тераріумах. Федеральне міністерство сільського господарства регулює необхідні деталі своїм наказом.

Ліки для людей, навіть безрецептурні — тільки за рецептом

Заборона поштової доставки — не єдиний проблемний з точки зору повсякденного життя аспект нового законодавства. Так, згідно з § 50, п. 2 TAMG власникам тварин тепер дозволено використовувати ліки, призначені для людини, з метою лікування тварин лише за ветеринарним рецептом. Оскільки це також стосується безрецептурних, у тому числі гомеопатичних ліків для людей, деякі ветеринари вже подали скаргу у Конституційний суд із запитанням, «чи є емпіричні дані про небезпеку для людей, тварин або навколишнього середовища використання зареєстрованих безрецептурних гомеопатичних препаратів для людини у домашніх тварин, за винятком м’ясо-молочного виробництва».

В очікуванні підзаконних актів від Міністерства сільського господарства (щодо винятків для деяких видів тварин) дистанційний продаж рецептурних ветеринарних ліків у Німеччині наразі заборонено, пише «DAZ». При цьому транскордонні перевезення заборонені новим регламентом ЄС щодо ветеринарних препаратів, і тут винятків немає.

За матеріалами www.deutsche-apotheker-zeitung.de; eur-lex.europa.eu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті