Розроблено нові редакції Правил виписування та Порядку відпуску рецептурних ліків

10 лютого на сайті МОЗ для громадського обговорення оприлюднено проєкт наказу Міністерства, яким пропонується внести зміни до наказу МОЗ України від 17.08.2007 р. № 490 «Про затвердження Переліків отруйних та сильнодіючих лікарських засобів», а також викласти в новій редакції Правила виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення та Порядок відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів (далі — Порядок відпуску), затверджених наказом МОЗ України від 19.07.2005 р. № 360.


Так, у наказі № 490 уточнено, що лікарські засоби, включені до переліків, затверджених цим наказом, підлягають предметно-кількісному обліку лише у виробників ліків. Наразі цей наказ передбачає, що такий облік ведеться, як у виробників, так і в закладах охорони здоров’я.

У наказі ж № 360 приводиться у відповідність з чинним законодавством назва, в якій замінюється словосполучення «вироби медичного призначення» на «медичні вироби».

Проєктом уточнюються строки запровадження електронних рецептів на рецептурні лікарські засоби:

  • з 1 квітня 2022 р. — на лікарські засоби, що належать до антибактеріальних для системного застосування, які класифікуються за кодом АТХ (анатомо-терапевтично-хімічним) J01 згідно з даними Державного реєстру лікарських засобів України, які відпускаються за кошти пацієнта та/або з інших джерел, не заборонених законом, крім бюджетних коштів;
  • з 1 липня 2022 р. — на лікарські засоби, які містять наркотичні засоби, психотропні речовини, у чистому вигляді або в суміші з індиферентними речовинами, які відпускаються за кошти пацієнта та/або з інших джерел, не заборонених законом, крім бюджетних коштів;
  • з 1 жовтня 2022 р. — на всі лікарські засоби, що підлягають відпуску з аптек, їх структурних підрозділів за рецептом згідно з інструкцією для медичного застосування або на пільгових умовах чи безоплатно.

При цьому до введення обов’язку виписувати рецепти на лікарські засоби та медичні вироби у формі електронного документа медичні працівники виписуватимуть рецепти на лікарські засоби та медичні вироби в паперовій формі. У свою чергу, аптекам, їх структурним підрозділам дозволятиметься здійснювати відпуск такої продукції за рецептами, виписаними в паперовій формі з дотриманням вимог до строку дії цих рецептів.

До 30 вересня 2022 р. медичним працівникам дозволятиметься виписувати рецепти за формами рецептурних бланків № 1 (ф-1) та № 3 (ф-3) на лікарські засоби (крім ліків, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення) у вигляді електронного документа, що створюється, зберігається та передається в іншій, ніж електронна система охорони здоров’я, інформаційно-комунікаційній системі, яка має комплексну систему захисту інформації з підтвердженою відповідністю та доступ до якої надається:

  • медичним працівникам суб’єкта господарювання, який має ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики;
  • фармацевтичним працівникам аптек, їх структурних підрозділів, що здійснюють відпуск лікарських засобів за такими рецептами.

Увесь цей процес має відбуватися відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу, електронних довірчих послуг та захисту інформації в інформаційно-комунікаційних системах. Тобто особи залучені до цього процесу повинні будуть мати електронний цифровий підпис.

Стосовно паперових рецептів проєктом передбачено, що до 30 червня 2022 р. аптекам, їх структурним підрозділам дозволяється здійснювати відпуск лікарських засобів за рецептами, виписаними до 31 березня 2022 р. у паперовій формі на рецептурних бланках № 1 (ф-1) та № 3 (ф-3), протягом строку дії таких рецептів.

Запропонованою редакцією Порядку відпуску уточнюється, що з аптек, їх структурних підрозділів відпускаються лікарські засоби, зареєстровані в Україні, екстемпоральні ліки та медичні вироби. При цьому екстемпоральні препарати, як і зараз, продовжуватимуть виписувати на паперових рецептах.

Також проєктом передбачається, що лікарські засоби (крім отруйних або сильнодіючих ліків та препаратів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини чи прекурсори) можуть відпускатися з аптечних закладів за ветеринарними рецептами, якщо інше не визначено законодавством у сфері ветеринарної медицини. В аптечному закладі залишатимуться і зберігатимуться рецепти на рецептурні лікарські засоби, відпущені за ветеринарними рецептами протягом 3 років.

Уточнюється, що фармацевти, асистенти фармацевтів є відповідальними особами за відпуск лікарських засобів з аптечних закладів, а також за додержання вимог Порядку відпуску. Лікарські засоби за електронними рецептами відпускаються з обов’язковим внесенням фармацевтом, асистентом фармацевта відомостей до Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров’я.

Однак проєктом пропонується заборонити асистентам фармацевтів відпускати з аптечних закладів, крім тих, що розташовані в селах, селищах та селищах міського типу, лікарські засоби, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини.

Також проєктом документа передбачається, що Інструкція про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків, затверджена наказом № 360, не поширюватиметься на рецепти на лікарські засоби та медичні вироби, виписані у формі електронного документа, сформовані в Реєстрі медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров’я.

Пропозиції та зауваження щодо проєкту наказу МОЗ приймає в письмовому або електронному вигляді протягом 15 календарних днів з дати публікації на адресу МОЗ України: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601. Контактна особа: Олександр Володимирович Гріценко, тел.: (044) 200-06-86, e-mail: [email protected].

Євген Прохоренко

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті