Олександр Комаріда закликав європейських фармвиробників переглянути асортименти ліків, які вони постачають у росію

09 Червня 2022 11:16 Поділитися

МОЗ повідомляє, що перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда провів зустріч з організацією Medicines for Europe, яка представляє фармацевтичні компанії, що постачають найбільшу частку ліків у Європі, є офіційною торговою асоціацією для європейських компаній, що виробляють генеричні та біоподібні препарати.

Під час зустрічі О. Комаріда наголосив, що війна з росією не має перейти у тривалу фазу, потрібне дедалі більше скорочення коштів, які отримує країна-агресор від іноземних компаній. Тому закликав європейських фармацевтичних виробників переглянути асортименти препаратів, які вони постачають у росію, та відмовитися щонайменше від постачання тих, які на їх ринку наявні.

«Ми провели дослідження, яке стверджує, що переважна більшість ліків, що постачаються в росію, є генериками. Відмовившись від постачання таких препаратів, європейські фармвиробники дадуть змогу росіянам лікуватися власними «якісними» ліками, — зазначив Олександр Комаріда. — Також зменшивши асортимент, фармвиробники сприятимуть скороченню податків, що надходять до бюджету держави-агресора, яка вже 105 днів атакує Україну. Ми дуже вдячні за допомогу, яку надають нам європейські фармвиробники, та маємо діяти рішуче», — зазначив посадовець.

Також під час зустрічі учасники обговорили:

  • зміни, передбачені Законом України від 22.05.2022 р. № 2271 «Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» щодо обмеження обігу лікарських засобів, виробництво яких розташовано на території Російської Федерації або Республіки Білорусь, а також щодо вивезення лікарських засобів з України»;
  • критерії, відповідно до яких ухвалюватиметься рішення про призупинення чи скасування реєстраційного посвідчення компаній, якщо вони прямо чи опосередковано є пов’язаними із суб’єктами господарювання, розташованими на території росії чи Білорусі, чи пов’язаними з ними.

О. Комаріда запевнив, що критерії, відповідно до яких ухвалюватимуться рішення про відкликання ліцензій, будуть максимально прозорими та рівними. Тому щоб забезпечити об’єктивність, МОЗ готове обговорити їх з усіма зацікавленими сторонами, зокрема і з колегами з Medicines for Europe.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті