«Pharm Exec» зі свіжим топ-50 та прогнозом «патентної зими»

14 Червня 2022 3:09 Поділитися

Значна потреба у вакцинах та препаратах для лікування COVID-19 знайшла відображення у складі списку провідних світових виробників біофармацевтичних засобів від «Pharm Exec». Так, історична пандемія підштовхнула виробників мРНК-вакцин — компанії «Pfizer» і «Moderna» — на верхні позиції рейтингу Pharm Exec 50 (таблиця).

Таблиця. Топ-10 рейтингу Pharm Exec 50
№ п/п Назва компанії Обсяги продажу, млрд дол. США Затрати на R&D, млрд дол. Провідні продукти
1 Pfizer 72,0 13,8 Comirnaty

Prevnar 13

Ibrance

2 AbbVie 55,0 6,5 Humira

Imbruvica

Skyrizi

3 Novartis 51,1 9,0 Cosentyx

Intresto

Gylenia

4 Johnson & Johnson 49,8 11,8 Stelara

Darzalex

Remicade

5 Roche 49,3 13,0 Ocrevus

Perjeta

Actemra

6 Bristol-Myers Squibb 45,7 9,5 Revlimid

Eliquis

Opdivo

7 Merck & Co. 43,3 12,2 Keytruda

Gardasil

Januvia

8 Sanofi 38,9 6,2 Dupixent

Fluzone

Lantus

9 Astra Zeneca 36,1 8,0 Tagrisso

Vaxzevria

Farxiga

10 GSK 33,4 6,6 Triumeq

Shingrix

Tivicay

Продукти з найбільшими обсягами продажу в історії

Зокрема, для компанії «Pfizer» зафіксовано загальні обсяги продажу рецептурних ліків у розмірі 72 млрд дол., з яких 37 млрд отримано лише від вакцини Comirnaty, що робить її продуктом з найбільшими обсягами продажу у грошовому вираженні усіх часів зі значним відривом. У І кв. 2022 р. Comirnaty принесла компанії 13,2 млрд дол., і вакцина вже конкурує з сукупними обсягами продажу багатьох блокбастерів, зазначено у коментарі «Pharm Exec». Препарат Paxlovid (нірматрелвір та ритонавір у таблетках) від «Pfizer», які отримали дозвіл на застосування в надзвичайній ситуації (Еmergency use authorization — EUA) від Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA) в грудні 2021 р., приніс 1,5 млрд дол. продажу у І кв. Він може стати найбільшим блокбастером-невакциною в історії, якщо відповідатиме прогнозам «Pfizer» — 22 млрд дол. у 2022 р. (компанія заявляє, що цього року планує виготовити препарат на 120 млн курсів лікування, і згідно з опублікованими звітами їй не потрібно продавати всі ці ліки, щоб перевищити 22 млрд дол.).

Якщо збільшення виробництва та загальні показники продажу досягнуть запланованого результату, Paxlovid перевершить продаж Humira (адалімумаб) від AbbVie у 20,7 млрд дол. у 2021 р. в якості найприбутковішої невакцини на сьогодні. Ці перспективи нещодавно наштовхнулися на зустрічний вітер, включаючи попередження Центрів з контролю та профілактики захворювань в США (Centers for Disease ControlCDC) про потенційний рецидив COVID-19 після лікування комбінованим препаратом.

Великі прибутки у звязку з пандемією

Піонери у галузі мРНК-вакцин першими отримали плоди несподіваного прибутку під час COVID-19. Враховуючи вищезгадані цифри, не дивно, що компанія «Pfizer» піднялася з 8-го на 1-ше місце в попередніх рейтингах «Pharm Exec», продемонструвавши збільшення обсягів продажу рецептурних засобів на 102%. Фактично результати Comirnaty самі по собі дозволять «Pfizer» посісти 9-те місце. У травні фармацевтичний гігант повідомив про найкращий квартал в історії компанії із загальним доходом у 25,6 млрд дол.

«Moderna» із вакциною Spikevax проти COVID-19 вперше опинилася у даному рейтингу, отримавши обсяги продажу на рівні 17,7 млрд дол. у 2021 р. Компанія забезпечила продаж на рівні 5,9 млрд дол. у І кв. цього року.

Завдяки препарату моноклональних антитіл REGEN-COV (Ronapreve) для запобігання COVID-19 компанія «Regeneron» піднялася на 8 сходинок у «Pharm  Exec 50». Інші помітні стрибки у рейтингу, спричинені пандемією, включають AstraZeneca (AZ) з вакциною Vaxzevria, що піднялася на 2 пункти на 9-те місце; Gilead Sciences — на одне місце до № 12 зі своїм противірусним препаратом Veklury (ремдесивір), який дав змогу отримати прибуток у 5,6 млрд дол.; і Johnson & Johnson (J&J) з вакциною, що забезпечила 2,39 млрд дол. у 2021 р.

Настає період невизначеності

Перспективи виконання вже укладених та майбутніх контрактів щодо вакцин та препаратів від COVID-19 залишаються незрозумілими. На загальну ситуацію впливає також маса інших факторів: війна в Україні, проблеми ланцюга поставок, спричинені Китаєм, та глобальна інфляція. Названі глобальні макроекономічні проблеми будуть поєднані з таким явищем, як «патентна зима», вважають аналітики «Pharm Exec». На їх думку, щонайменше 30 (!) років Фарма не зможе відтворювати нові блокбастери у попередніх обсягах з причини мізерності нових «проривних» розробок.

За матеріалами www.pharmexec.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті