Розширення програми «Доступні ліки» є цілком можливим — Михайло Радуцький

16 Червня 2022 5:10 Поділитися

З початку війни українці отримали безоплатно 2,2 млн лікарських засобів за програмою «Доступні ліки». Про це 16 червня повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

За даними Національної служби здоров’я України (НСЗУ), загалом з початку війни аптечні мережі отримали від служби виплати на майже 900 млн грн за відпущені препарати.

Як і до 24 лютого, за програмою реімбурсації можна отримати 401 лікарський засіб, що застосовуються при серцево-судинних хворобах, цукровому діабеті ІІ типу, для профілактики інсультів та інфарктів, при бронхіальній астмі, розладах психіки та поведінки, епілепсії, нецукровому діабеті, а також інсуліни.

«Через воєнні дії ускладнився доступ українців до медичних препаратів: не всі можуть звернутись до лікаря, менше аптек працює, зросла ціна на ліки. Щоб пацієнти із хронічними захворюваннями продовжували отримувати безоплатно медпрепарати за програмою «Доступні ліки», Уряд спростив процедуру їх отримання, дозволив використовувати паперовий рецепт, адже через воєнні дії не всі медики мають доступ до електронної системи охорони здоров’я. Такий рецепт можна взяти у будь-якого сімейного лікаря, без укладання декларації», — зазначив парламентар.

Важливі зміни стосуються препаратів інсуліну. МОЗ дозволило лікарям замість торгової назви вказувати тип препаратів інсуліну в рецептах. Також запроваджено повне відшкодування вартості інсулінів. До війни частина препаратів відпускалася з доплатою 15% від роздрібної ціни, наразі — всі 47 препаратів інсулінів повністю безоплатні для пацієнтів.

Такі кроки покращили доступ інсулінозалежних пацієнтів до препаратів. Сьогодні інсуліни за програмою «Доступні ліки» отримують навіть більше пацієнтів, ніж до війни. За січень в аптеках погасили 118,5 тис. рецептів на такі препарати, за березень — 110 тис., за травень — майже 135 тис.

«Минулого тижня під час засідання робочої групи з питань охорони здоров’я Національної ради з відновлення України за участю міжнародних експертів обговорювали питання забезпечення українців ліками. Зокрема, обмінювалися думками щодо можливого розширення програми «Доступні ліки» за рахунок препаратів, які можуть закупити або надати Україні міжнародні донори», — поінформував М. Радуцький.

За його інформацією, поки що це питання на рівні НСЗУ та МОЗ не обговорювалося. У той же час тема пошуку механізмів компенсації зростання вартості ліків стає все більш актуальною.

«Від початку війни до України доставлено більше 5 тис. медичних товарів на суму понад 6 млрд грн. Тому, вважаю, розширення програми «Доступні ліки» є цілком можливим. Це можуть бути цільові програми на певні групи препаратів або домовленість про поставку ліків за фіксованою ціною. Пропоную колегам долучитися до обговорення цього питання», — виступив з пропозицією народний депутат.

За матеріалами t.me/radutsky

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті