Відмова від TRIPS, але дуже обмежена. Нова міжнародна угода

21 Червня 2022 2:53 Поділитися

Уряди повинні тимчасово мати можливість легше обходити патенти фармацевтичних компаній, щоб рятувати життя. Світова організація торгівлі (СОТ) узгодила відповідне рішення 17 червня.

Після тривалих дискусій 164 члени СОТ досягли угоди щодо розширення виробництва вакцин проти коронавірусу. Нова патентна угода, відома як «Відмова від TRIPS» (Trips waiver) — тобто обмеження Угоди з торговельних аспектів прав на інтелектуальну власність (Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights — TRIPS) дозволяє урядам видавати примусові ліцензії на виробництво вакцин проти COVID-19 без узгодження з фармацевтичними компаніями, не ставлячи під сумнів захист інтелектуальної власності. Примусові ліцензії були можливими і раніше. Як зазначила правозахисна організація «Oxfam International», досягнута угода — «це спроба обмежити навіть це лімітоване право країнами, які ще не мають потужностей для виробництва вакцин проти COVID-19. Простіше кажучи, це технократична вигадка, спрямована на порятунок репутації, а не життя». Між тим, пропозиція Південної Африки та Індії від жовтня 2020 р. полягала в масштабній відмові від TRIPS щодо вакцин, тестових систем та лікарських засобів проти COVID-19. «Південна Африка та Індія ведуть двадцятимісячну боротьбу за права країн, що розвиваються, на виробництво і доступ до вакцин, тестів і методів лікування. Ганебно, що багаті країни завадили СОТ укласти змістовну угоду щодо вакцин і ухилилися від свого обов’язку вжити заходів для лікування, тоді як люди вмирають без нього», — зазначено в заяві «Oxfam».

Міжнародна федерація фармацевтичних виробників та асоціацій (International Federation of Pharmaceutical Manufacturers and Associations — IFPMA) висловила глибоке розчарування рішенням про відмову від TRIPS, зважаючи на те, що інтелектуальна власність не є перешкодою для розширення масштабів виробництва вакцин. Навпаки, вона дозволила провести швидку розробку кількох ефективних вакцин проти COVID-19 і лягла в основу більш ніж 380 добровільних партнерств, 88% з яких передбачають передачу технологій. У той же час серйозно підірвали колективні зусилля з доставки вакцин торговельні бар’єри.

Виробник вакцини від коронавірусу BioNTech (Німеччина) пояснив, що патенти не є обмежувальним фактором для виробництва або постачання вакцини від коронавірусу. Більш важливим, ніж питання патенту, є розвиток ланцюга поставок. «Саме тому BioNTech працює над створенням регіональних виробничих потужностей», — наголошують у компанії. Будівництво першого виробничого підприємства в Африці офіційно розпочнеться наступного тижня в Руанді, і ним будуть спільно керувати уряди та міжнародні й національні організації.

Такі організації, як Народний альянс вакцин або Oxfam, з іншого боку, розкритикували угоду як неефективну також через те, що в ній йдеться лише про вакцини, а немає ліків та діагностичних засобів. Через багато умов від початкової вимоги про скасування патентів залишилося мало. «Це ганебно, що члени СОТ вважають пріоритетом спроби врятувати хвору інституцію та непристойні корпоративні прибутки, а не життя», — зазначила Мелінда Сент-Луїс із Public Citizen. ЄС, зокрема, заблокував справжнє скасування патентних прав.

За матеріалами www.wto.org; www.oxfam.org;

www.ifpma.org; www.deutsche-apotheker-zeitung.de

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті