Посилення інституцій у післявоєнній Україні неможливе без прийняття законопроєкту «Про лікарські засоби» — Американська торговельна палата

22 Липня 2022 4:35 Поділитися

Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький у своєму Тelegram-каналі повідомив, що 22 липня відбулося обговорення проєкту плану відновлення України (далі — План відновлення) з представниками Американської торговельної палати (American Chamber of Commerce — ACC). Зокрема, обговорювалися такі питання:

1) доцільність створення державної мережі аптек. План відновлення передбачає наявність стратегічного запасу лікарських засобів на пів року. Зокрема, завдяки створенню державної чи комунальної мережі аптек у медичних закладах. Орієнтовно на це потрібно 11,6 млн євро.

Однак представники АСС вважають, що державі недоцільно вкладати кошти в нову мережу аптек, коли в країні багато приватних аптечних пунктів.

З такою думкою погоджується й М. Радуцький, який зазначає, що потрібно шукати інші шляхи для створення стратегічного запасу ліків;

2) ухвалення законопроєкту «Про лікарські засоби», оскільки одним з пріоритетів Плану відновлення є «посилення політик та інституцій». На думку представників АСС, це неможливо зробити, доки не буде ухвалено законопроєкт № 5547 «Про лікарські засоби». Адже документ передбачає запровадження європейських норм та процедур під час обігу лікарських засобів. Цей законопроєкт Парламент планує розглянути у другому читанні 28 липня;

3) відсутність у Плані відновлення акценту на державно-приватне партнерство. Представники АСС вважають, що таке партнерство дозволить залучити інвестиції в медицину, тому пропонують активніше використовувати такий інструмент, у тому числі, внести його до плану відновлення країни.

М. Радуцький зауважив, що Комітет спільно з Офісом реформ розробив законопроєкт про державно-приватне партнерство у сфері охорони здоров’я. Тому він запросив членів АСС приєднатися до обговорення документа до того, як його буде зареєстровано у Верховній Раді України.

Окрім того, М. Радуцький запропонував представникам з АСС приєднуватися на умовах концесії або державно-приватного партнерства до реалізації такого пункту Плану відновлення, як виробництво модульних лікарень європейського зразка з локалізацією виробництва в Україні. Адже це один із способів швидко відновити інфраструктуру на деокупованих територіях.

За матеріалами t.me/radutsky

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті