ЄС закупить пандемічну вакцину. Adjupanrix = Pandemrix?

02 Серпня 2022 4:52 Поділитися

28 липня Європейська комісія через своє Управління з питань готовності до надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров’я та реагування (Health Emergency Preparedness and Response Authority) підписала рамковий контракт на спільну закупівлю вакцини проти пандемічного грипу Adjupanrix із фармацевтичною компанією GSK. У цій угоді беруть участь 12 держав-членів та інші країни, що здійснюють спільні закупівлі. Згідно з контрактом вони можуть придбати до 85 000 000 доз вакцини у разі пандемії грипу.

Метою механізму спільних закупівель є забезпечення більш справедливого доступу до конкретних медичних засобів протидії та покращення безпеки постачання разом з більш збалансованими цінами для країн-учасниць ЄС. «Європейська Комісія прагне побудувати сильніший і активніший Європейський союз охорони здоров’я, готовий і здатний реагувати на нові загрози здоров’ю, — йдеться у повідомленні. — Пандемія COVID-19 показала важливість координації між європейськими країнами та додаткову цінність спільної відповіді на транскордонні загрози здоров’ю».

Цю інактивовану ад’ювантну спліт-вакцину проти пандемічного грипу (H5N1) схвалено до використання у 2009 р. Додавання ад’юванту AS03 індукує стійкі реакції антитіл із 100% сероконверсією проти гомологічних штамів і 69% — проти гетерологічних штамів за даними клінічних досліджень. Цю вакцину застосовували під час пандемії грипу H1N1 (свинячого) у 2009–2010 рр. З огляду на підвищену частоту виникнення відповідного побічного ефекту, інструкція для застосування Pandemrix має містити інформацію про можливий розвиток нарколепсії.

За матеріалами ec.europa.eu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті