Ліки від мігрені можуть допомогти боротися з ожирінням

09 Серпня 2022 12:25 Поділитися

Результати нового лабораторного дослідження, опубліковані в «Journal of Experimental Medicine»*, свідчать, що миші, які отримували деякі з триптанів, споживали менше їжі, ніж інші гризуни.

Триптани діють на рецептори серотоніну 1B (Htr1b), вплив яких на апетит і зменшення маси тіла ще недостатньо вивчено. Щоб перевірити, як фроватриптан впливає на апетит і масу тіла, дослідники вивели генетично модифікованих мишей, у яких був відсутній один із двох рецепторів серотоніну, Htr1b або Htr2c. У мишей, у яких відсутній рецептор Htr1b, фроватриптан не знижував апетит і не впливав на масу тіла, підтверджуючи, що дія препарату була специфічно пов’язана з цим рецептором. Крім того, дослідники ідентифікували нейрони в головному мозку, які відіграють найважливішу роль у регуляції апетиту через рецептор Htr1b.

В ході експерименту протягом 7 тиж тварин годували їжею з високим вмістом жиру. Через 24 дні у мишей, які щодня отримували фроватриптан, маса тіла зменшилася в середньому на 3,6%, тоді як у мишей, які не отримували триптани, вона збільшилася в середньому на 5,1%.

«Існує великий потенціал для використання цих відомих і безпечних препаратів для лікування ожиріння», — зазначили автори.

*Li Li, Wyler S.C., León-Mercado L.A. et al. (2022) Delineating a serotonin 1B receptor circuit for appetite suppression in mice. J. Exp. Med.; 219 (8): e20212307.

За матеріалами rupress.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті