У Нідерландах виробники та оптовики мають створювати кількатижневі запаси ліків

23 Серпня 2022 12:58 Поділитися

Щоб запобігти «вузьким місцям» у постачанні, власники реєстраційних посвідчень і оптові оператори в Нідерландах з 1 січня 2023 р. повинні створити резерв ліків щонайменше на 6 та 2 тиж відповідно. Це стосується лише лікарських засобів, що відпускаються за рецептом. Такі розпорядження зробив міністр охорони здоров’я Нідерландів Ернст Кейперс (Johan Kuipers) своїм наказом. З 1 липня 2023 р. оптовики повинні мати мінімум 4-тижневий запас ліків. Щоб розрахувати, наскільки велика потреба в препараті на 2, 4 або 6 тиж, слід використовувати середній тижневий попит за минулий календарний рік. Для сезонних продуктів, де показники протягом року сильно коливаються, запаси повинні базуватися на очікуваному попиті в найближчі тижні.

«Достатнє зберігання власниками реєстраційних посвідчень і оптовиками фармацевтичної продукції може зменшити або запобігти наслідкам припинення постачання», — йдеться у наказі. Згідно з повідомленнями преси профільне міністерство Нідерландів працює над запобіганням нестачі ліків із 2019 р. Спочатку йшлося про планове накопичення щонайменше на 5 міс, але жодних законодавчо-нормативних актів до сьогодні не було прийнято, йшлося лише про те, що повинні бути забезпечені достатні запаси.

Деякі ліки залишаються виключеними з нового закону: ті, які повинні виготовлятися індивідуально для пацієнтів або мають термін придатності менше року. Зобов’язання щодо створення запасів також не поширюватиметься на безрецептурні препарати. Причина, зазначена у наказі, полягає в тому, що вони, як правило, більш доступні. У минулому лише зрідка повідомлялося про нестачу безрецептурних ліків.

Королівське нідерландське товариство сприяння фармації (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie — KNMP) привітало нові правила. «Останніми роками фармацевти постійно виступають за такий пояс безпеки, — зазначив у заяві, що наведена у пресрелізі, голова KNMP Аріс Прінс (Aris Prins). — Фармацевти та пацієнти щодня страждали від проблем з постачанням».

За даними KNMP, у 2021 р. вже третій рік поспіль виявлено понад тисячу випадків нестачі ліків. «Крім встановлення поновлювальних запасів, асоціація виступає за модернізацію закупівельної політики. Для кожного бажаного ресурсу можна призначити більше постачальників, — зазначив голова KNMP А. Прінс. — Зробити аптечні препарати та виробництво ліків ближчими до дому також є можливим рішенням».

За матеріалами www.knmp.nl

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті