Чехія мусить сплатити мільярди крон за невикористані вакцини

29 Серпня 2022 11:18 Поділитися

На даний момент Чеська Республіка закупила вакцини проти COVID-19 на 21 млрд крон (31,6 млрд грн), але використала лише на 7 млрд, заявив міністр охорони здоров’я Чехії Властиміл Валек (Vlastimil Válek) під час дебатів на громадському телебаченні 28 серпня. Однак міністр пояснив, що не хоче критикувати своїх попередників на цьому посту за закупівлю надто великої кількості вакцин. Так, за словами колишнього міністра охорони здоров’я Романа Прімули (Roman Prymulа), якому довелося піти у відставку за порушення протиепідемічних правил, провідну негативну роль у ситуації відграють правила ЄС щодо закупівлі. «У ЄС ухвалено неймовірний механізм — якщо ми хочемо отримати вчасно 1 млн вакцин, то маємо замовляти 5 млн. Така практика поширена в усьому світі, і я вважаю її вкрай неправильною», — зазначив у телеефірі цей відомий у Чеській Республіці експерт з епідеміології.

Чехія закупила близько 48 млн доз вакцин проти COVID-19. Однак наразі введено лише 17 млн, і деякі з них, ймовірно, залишаться незатребуваними. «За те, що не використано, має платити держава (а не страхові компанії — прим. ред.). Ми заплатили 21 млрд крон за вакцини, а поки що вакцинували на 7 млрд — 21 мінус 7 — це різниця, яку, якщо ми не використаємо, має заплатити держава», — підрахував міністр в ефірі чеського телебачення.

Подібна доля чекає і на моноклональні антитіла. «Держава закупила моноклональних антитіл приблизно на 3,5 млрд, а зараз я маю заплатити 1,5 млрд, бо вони не були використані. Договорами так передбачено — за те, що не використовується, заплатить держава (замість страхових компаній). Крім того, ми повинні заплатити за знищення», — пояснив міністр В. Валек.

Наразі у Чехії повністю вакциновано від COVID-19 менше 7 млн осіб (чисельність населення — 10,7 млн). Понад 4 млн отримали першу бустерну дозу, близько 149 тис. — другу. Проте інтерес до вакцинації стрімко знизився порівняно з піковими місяцями на початку року.

У майбутньому контракти мають бути іншими. «Я хочу внести дві зміни: по-перше, ми відредагуємо контракти, а по-друге, ми завжди отримуватимемо вакцину останнього типу. Ми вже домовилися з Pfizer, що якщо модифіковані вакцини будуть схвалені, всі постачання до кінця року, а це близько 3,5 млн доз, — за рахунок модифікованих вакцин», — додав міністр.

Крім щеплення, восени знову буде актуальним питання про можливі протиепідемічні заходи. В. Валек неодноразово заявляв, що не розраховує на якісь жорсткі обмеження, які б нагадували колишні локдауни. Крім того, не планують продовжувати тестування осіб без симптомів. «Це мало сенс із дельтою, проте не омікроном», — зазначив міністр.

За матеріалами ct24.ceskatelevize.cz; www.seznamzpravy.cz

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті