В Україні стало менше пропозицій віддаленої роботи

12 Вересня 2022 3:33 Поділитися

За даними кадрового порталу grc.ua, наразі лише 7% актуальних вакансій передбачають роботу на відстані*. Тоді як у березні 2021 р. цей показник знаходився на рівні 10%.

Якщо керуватися логікою, сьогодні віддалений формат роботи мав би бути вельми популярним на українському ринку праці, адже багато фахівців наразі «розкидані» світом у зв’язку з повномасштабною війною. Насправді ж сегмент роботи на відстані, або ремоуту, на початку осені є не таким активним. Тільки 7% актуальних вакансій передбачають віддалену роботу, тоді як у березні 2021 р. цей показник був на рівні 10%.

Можна припустити, що позначилося послаблення обмежень, пов’язаних з COVІD-19, які «самоусунулися» після початку широкомасштабної війни. Також, можливо, роботодавці шукають надійний варіант, тобто фахівця, який у воєнний час знаходиться на одному місці, а не часто зайнятий переїздами, жертвуючи якістю роботи.

Як це часто буває, лідером у рейтингу активності є столиця: на Київ припадає 60% усіх актуальних вакансій віддаленої роботи. Другу позицію з великим відривом посів інший порівняно безпечний регіон — Львівська обл. (11%). Трійку лідерів замикає Дніпропетровська обл., ринок праці якої знаходиться на перших позиціях у багатьох рейтингах, попри близькість до активних бойових дій, — 6%. Четверту-п’яту сходинку з однаковим показником 4% зайняли Харківська та Одеська області.

На віддалений формат роботи фахівців з продажів припадає 18% вакансій, у категорії «Маркетинг, реклама, PR» — 13%. Найбільшою є потреба в «айтішниках»: на сферу «IT, інтернет, телекомунікації» припадає 37% вакансій.

Працівники більш схильні до ремоуту, аніж роботодавці. У відсотковому співвідношенні на віддалену роботу припадає значно більше резюме, ніж вакансій: 28% проти 9%. Попри те, що роботодавці рідко шукають дуже досвідчених пошукачів для віддаленої роботи, більшість резюме саме від таких працівників: досвід понад 6 років мають 61% кандидатів. Не мають досвіду лише 13% спеціалістів. Досвід від 1 до 3 років мають 10% фахівців, від 3 до 6 років — 16%.

Найбільш активна вікова група — 18–30 років (37% вакансій). Очікувано, з віком активність до віддаленої роботи знижується, а прихильність до класичного варіанту працевлаштування зростає. На категорію 50–60 років припадає всього 7% резюме.

Що ж до найбільш популярних професій, то тут у пошукачів з працедавцями гармонія, адже найбільше резюме з бажаним віддаленим форматом роботи від програмістів та розробників (9%). Такий самий показник у менеджерів з продажу та менеджерів по роботі з клієнтами. На третій позиції з 6% розташувалися дизайнери та художники.

За матеріалами кадрового порталу grc.ua

*Дані отримано в результаті аналізу бази вакансій і резюме кадрового порталу grc.ua у вересні 2022 р. 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті