Медичні команди «Діємо для здоров’я»: як мобільна медицина підтримує здоров’я українців під час війни

30 Вересня 2022 1:57 Поділитися
29 вересня, Київ. Упродовж червня–вересня 2022 р. 6222 місцеві мешканці та внутрішньо переміщені особи Дніпропетровської, Полтавської, Львівської, Рівненської областей отримали медичну та психологічну допомогу від мобільних медичних команд україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» за фінансової підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва.

29 вересня в Українському кризовому медіацентрі відбулася пресконференція «Мобільна медична допомога — як відповідь на виклики війни. Досвід роботи мобільних медичних команд «Діємо для здоров’я», під час якої команда проєкту поділилася результатами роботи мобільних медичних команд та разом з представниками МОЗ України та департаментами охорони здоров’я Дніпропетровської, Полтавської, Львівської, Рівненської областей обговорила необхідність впровадження досвіду та інструментів мобільної медичної допомоги на рівні держави та регіонів.

Потреба в такій допомозі виникла з початком повномасштабної війни, коли пацієнти залишилися без доступу до життєво необхідних ліків та медичної допомоги. Дослідження, яке у квітні проведено в рамках проєкту «Діємо для здоров’я» серед осіб з неінфекційними захворюваннями в 5 областях України, свідчить, що серед тих, хто приймає ліки від хронічних захворювань, лише 39% змогли придбати або отримати всі потрібні лікарські засоби. 73% опитаних повідомили про погіршення стану свого психічного здоров’я порівняно з довоєнним періодом.

Мобільні команди «Діємо для здоров’я» допомагали вчасно виявляти, безперервно та якісно лікувати вразливі групи населення, серед яких маломобільні люди та внутрішньо переміщені особи з неінфекційними захворюваннями (серцево-судинні, легеневі та онкологічні хвороби, а також цукровий діабет).

«На жаль, маємо констатувати факт, що через занадто пізнє звернення пацієнтів за медичною допомогою ми не можемо вчасно діагностувати неінфекційні захворювання на ранніх етапах їх розвитку. І пацієнти потрапляють до лікарень вже тоді, коли сталася фатальна подія, — наприклад, інфаркт або інсульт. Під час війни люди тим більше не звертаються для профілактичного огляду, а терплять до останнього, тому важливим завданням лікарів є не лише лікування, а й інформування про способи профілактики неінфекційних захворювань», — відзначила Олександра Машкевич, керівник Директорату медичних послуг МОЗ України.

Перші результати проєкту показали гостру потребу пацієнтів з неінфекційними захворюваннями в медичній допомозі, зокрема діагностичних процедурах.

«За останніми даними, у 40% пацієнтів, яким ми надали медичну допомогу, відмічено артеріальну гіпертензію, 38% — серцево-судинні захворювання, у 12% — цукровий діабет 2-го типу. Три чверті осіб, які зверталися до лікарів, — жінки, а понад 70% — це особи віком старше 50 років. Для збору цих даних команда проєкту розробила спеціальний застосунок, який працює навіть без доступу до інтернету, що спрощує внесення даних та відстежування інформації щодо роботи мобільних команд. Це дуже зручна, проста, але ефективна технологія, яку можуть використовувати мобільні команди інших організацій, і ми вже маємо запити від інших проєктів стосовно поширення цього інструменту», — зазначив Владислав Збанацький, координатор по роботі з первинною ланкою медичної допомоги Україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я».

За словами О. Машкевич, через повномасштабну війну видатки на Програму медичних гарантій у 2023 р. зменшаться майже на 13–15 млрд грн. У зв’язку з цим підтримка міжнародних партнерів, зокрема україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я», зараз надзвичайно важлива.

«Наразі гостро стоїть питання забезпечення медичною допомогою людей на деокупованих та прифронтових територіях. Чимало медичних закладів частково або повністю зруйновані, а більшість медичного персоналу звідти виїхали. Крім того, навантаження на первинну ланку підвищилося внаслідок внутрішньо переміщених осіб, а також браку медиків на місцях. Держава буде вдячна тим проєктам та органам місцевої влади, які допоможуть сформувати і запустити мультидисциплінарні команди на місцях», — додала О. Машкевич.

«У Рівненській обл. є чимало сіл, які віддалені від основних центрів надання медичних послуг. Люди просто не можуть доїхати до найближчих аптек чи лікарень через відсутність транспорту. Завдяки роботі мобільних команд ми змогли оцінити реальний маршрут і потреби пацієнтів і зараз активно працюємо над тим, щоб забезпечити послугами медичної допомоги для кожного», — повідомила Олена Гандзюк, заступник директора департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я Рівненської обласної державної адміністрації.

Такого успіху не сталося би без співпраці з регіональними департаментами охорони здоров’я, які визначали потреби конкретної громади і направляли туди мобільні медичні команди.

Загалом мобільні медичні команди «Діємо для здоров’я» працювали у 4 цільових областях проєкту: Дніпропетровській, Полтавській, Львівській, Рівненській.

Вони складаються із сімейного лікаря, медсестри, психолога та комплексно надають основний спектр послуг первинної медико-санітарної допомоги, а саме:

  • діагностика (електрокардіографія (ЕКГ), вимірювання рівня глюкози та холестерину у крові, артеріального тиску);
  • консультування і призначення необхідного лікування;
  • безоплатна видача лікарських препаратів на тривалий період;
  • перенаправлення до вузьких спеціалістів;
  • надання психологічної допомоги.

Війна продемонструвала, наскільки послуги першої психологічної допомоги стали затребуваними. За словами О. Машкевич, зараз триває робота над інтеграцією послуг психологічної допомоги на рівні первинної ланки разом із Національною службою здоров’я України (НСЗУ) та Офісом першої леді Олени Зеленської.

Про україно-швейцарський проєкт «Діємо для здоров’я»

Україно-швейцарський проєкт «Діємо для здоров’я» (зниження поширеності факторів ризику розвитку неінфекційних захворювань в Україні) має на меті зменшити тягар хвороб та запобігти передчасній смертності від них. Проєкт реалізується за підтримки Швейцарії, що надається через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва (SDC). Проєкт впроваджується на національному, регіональному (у Львівській, Дніпропетровській, Полтавській, Рівненській та Херсонській областях) та територіальному рівнях (робота з громадами). Більше інформації про проєкт можна знайти на сайті та на Фейсбук-сторінці.

За матеріалами наданими 

консалтинговою агенцією  One Health

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті