Референтне ціноутворення дозволить заощадити кошти та зберегти доступність ліків — Михайло Радуцький

05 Жовтня 2022 1:15 Поділитися

Михайло Радуцький, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет), на своїй сторінці у Facebook прокоментував встановлення референтних цін на лікарські засоби, які закуповуються за бюджетні кошти. Нагадаємо, що дане рішення Кабінет Міністрів ухвалив 4 жовтня.

За його словами, ускладнення логістики, зміна курсу гривні до долара та євро, зростання вартості палива — все це призвело до підвищення цін на ліки. Часом здорожчання є значним. За даними МОЗ, фіксуються випадки, коли фармацевтичні компанії з ексклюзивним правом на продаж препаратів в Україні необґрунтовано підвищують ціни. «Вважаю, що завдання влади в сьогоднішніх непростих умовах — зберегти доступність ліків для хворих та максимально покращити ефективність бюджетних витрат на закупівлю ліків за кошти держбюджету», — підкреслив М. Радуцький.

У липні 2022 р. за ініціативою голови Комітету та міністра охорони здоров’я відбулася зустріч із працівниками департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції, керівництвом МОЗ та ДП «Медичні закупівлі України». Обговорювалося запровадження механізмів, які дозволять зупинити зростання цін на ліки. Представники департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції провели аналітичну роботу: на зустрічі вони презентували аналіз існуючої нормативної бази та рекомендації, як зробити лікарські засоби доступнішими та дешевшими для пацієнтів та зменшити витрати лікарень.

Одним із таких механізмів є референтне ціноутворення. Ухвалене Урядом рішення щодо державного регулювання цін встановлюється на граничні оптово-відпускні ціни на основі референтного ціноутворення на ліки, що зареєстровані в Україні, а також ті, що включені до Національного переліку основних лікарських засобів або пройшли державну оцінку медичних технологій. Однак це не стосується лікарських засобів, які закуплені за договорами керованого доступу.

«Фактично цей механізм дозволить порівнювати вартість ліків, які пропонують постачальники, з вартістю препаратів у визначених країнах ЄС. Відповідно, не закуповувати за кошти бюджету препарати за завищеними цінами і зберегти їх доступність для людей», — резюмував М. Радуцький.

За матеріалами facebook.com/radutskyy

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті