В Україні для профілактики менінгококової інфекції групи В з’явилася вакцина

19 Жовтня 2022 11:46 Поділитися

ДП «Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України» (ДЕЦ) інформує, що наказом МОЗ від 07.10.2022 р. № 1814 в Україні зареєстрована вакцина для профілактики менінгококової інфекції, яка містить збудник Neisseria meningitidis — однієї із найпоширеніших серогруп B.

ДЕЦ зазначає, що вакцина Бексеро® виробника GlaxoSmithKline (Італія) вже зареєстрована в країнах Європи та показала позитивний профіль безпеки при застосуванні. Дана вакцина дозволена до застосування в Україні у дітей з 2-місячного віку.

Менінгококи групи В, що викликають найбільш загрозливі клінічні форми менінгококової інфекції — менінгококцемію та менінгіт, є одними із найпоширеніших в Україні.

Станом на вересень 2022 р. усього зареєстровано 250 випадків. Найвищий рівень захворюваності — серед дітей віком від 6 міс до 3 років. На даний час у світі є ліцензованими дві вакцини, що містять полісахарид менінгокока серогрупи В, і наукові дані свідчать про високу ефективність щеплення ними. Зареєстрована вакцина Бексеро® належить до однієї із них.

«Зважаючи на високий рівень захворюваності та смертності від менінгококової інфекції у світі (30–50 тис. летальних випадків на 300–500 тис. захворілих), вакцинація досі залишається найбільш дієвим заходом специфічної профілактики тяжких форм захворювання та в багатьох країнах внесена до національних календарів щеплень — у Бельгії, Великій Британії, Ірландії, Ісландії, Іспанії, Нідерландах, Німеччині, США тощо», — наголошують у ДЕЦ.

В Україні щеплення від менінгококової інфекції належить до рекомендованих. Як відомо на даний час, зареєстровано також дві менінгококові кон’юговані полісахаридні вакцини, що містять серогрупи A, C, I, W-135, — Менактра® та Німенрикс®.

Їх застосування дозволяє уникнути тяжких уражень органів та систем, тропних до менінгокока, у дітей та дорослих.

За матеріалами dec.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті