Розробка нової редакції Закону України «Про гуманітарну допомогу»: що зміниться?

26 Жовтня 2022 3:10 Поділитися

Система надання будь-якої допомоги в Україні, зокрема допомоги армії та благодійної допомоги, потребує змін, адже на сьогодні значення гуманітарної допомоги для забезпечення всіх сфер життєдіяльності країни вкрай важливе. Про це йшлося на установчому засіданні робочої групи Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів (далі — Комітет), яке відбулося 26 жовтня.

Під час засідання обговорювалося питання створення нової редакції Закону України «Про гуманітарну допомогу».

Попередньо планується чітке розподілення гуманітарної допомоги на:

  • допомогу, яку ми отримуємо від міжнародних структур та держав;
  • допомогу, яку отримують інституції громадянського суспільства (громадські об’єднання та благодійні фонди) від благодійників з-за кордону;
  • гуманітарну допомогу, яку закуповує держава безпосередньо за кошти бюджету.

Також буде розроблено алгоритм, яким чином допомога потраплятиме до адресата. Посилять і контроль за використанням гуманітарної допомоги. Так, робоча група при Комітеті тісно співпрацюватиме з Тимчасовою слідчою комісією з питань розслідування порушень використання гуманітарної допомоги.

Міністерство охорони здоров’я підкреслює, що буде розроблено чіткий та простий кейс щодо мінімального звітування за надання гуманітарної допомоги з використанням досвіду розподілення медичної гуманітарної допомоги.

«У нас є напрацьована система з обліку, звітності, збору потреб і розподілу медичної гуманітарної допомоги, у тому числі і з використанням електронних інструментів. Це допомагає забезпечити прозорість процесів і звітність для наших донорів та благодійників», — зазначила заступник міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Також депутати вирішили консолідувати кращі практики законодавчого регулювання сфери надання гуманітарної допомоги в країнах Європейського Союзу та напрацювати загальну концепцію відповідного законопроєкту.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті