Що передбачає військова інтернатура для фармацевтів та медиків?

Міністерство охорони здоров’я України спільно з Командуванням медичних сил Збройних Сил України (ЗСУ) запроваджує військову інтернатуру для фармацевтів та медиків.

Як вказано в повідомленні, підвищення якості професійної підготовки військових лікарів та фармацевтів під час повномасштабної військової агресії проти України має особливе значення. Починаючи з 1995 р., підготовка військових медиків здійснюється на базі єдиного вищого військового навчального закладу у сфері охорони здоров’я — Української військово-медичної академії, випускники якої забезпечують кадрові потреби Міністерства оборони України, Державної прикордонної служби, Національної гвардії, Служби безпеки України та інших військових формувань.

Із внесенням змін до освітнього законодавства України змінилися й підходи до підготовки військових лікарів та фармацевтів.

«МОЗ у співпраці з Міністерством оборони України та Командуванням медичних сил ЗСУ запровадили сучасну модель проходження військової інтернатури. Ця модель враховує особливості підготовки військових лікарів та фармацевтів в інтернатурі, а також розвиток професійної військової освіти й проходження військової служби», — зауважили в Міністерстві.

Із цією метою було видано наказ МОЗ України від 06.09.2022 р. № 1599 «Про затвердження Положення про військову інтернатуру» (далі — Положення). Відповідно до Положення військова інтернатура є формою первинної спеціалізації осіб за лікарськими та фармацевтичними спеціальностями для отримання кваліфікації лікаря-спеціаліста або фармацевта-спеціаліста, підвищення професійного рівня військової освіти офіцерів медичної служби та набуття фахових компетентностей, що забезпечують виконання службових обов’язків.

Цей нормативно-правовий акт регламентує порядок планування, організації навчання та проходження військової інтернатури випускниками другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальностями 221 «Стоматологія», 222 «Медицина», 226 «Фармація, промислова фармація» галузі знань 22 «Охорона здоров’я» на базах стажування військових інтернів та в Українській військово-медичній академії за вказаними спеціальностями.

Вимоги Положення поширюються на осіб, які вступають у військову інтернатуру з 2022 р.

Важливо! Вступники до військової інтернатури під час вступних випробувань, окрім складання вступних іспитів з конкурсних предметів (зі спеціальності, військових та військово-медичних дисциплін, визначення рівня володіння іноземною мовою), також проходять психологічне обстеження, оцінку рівня фізичної підготовленості та остаточний медичний огляд, що здійснюється фахівцями, які входять до складу приймальної комісії.

Положенням також встановлено тривалість підготовки у військовій інтернатурі та перелік спеціальностей:

  • «Анестезіологія та інтенсивна терапія»;
  • «Внутрішні хвороби»;
  • «Загальна практика — сімейна медицина»;
  • «Епідеміологія»;
  • «Інфекційні хвороби»;
  • «Хірургія»;
  • «Стоматологія»;
  • «Фармація».

«Програми підготовки у військовій інтернатурі передбачають, окрім здобуття компетентностей за відповідною лікарською або фармацевтичною спеціальністю, також засвоєння і поглиблення знань, умінь та практичних навичок з військових та військово-медичних (військово-фармацевтичних) дисциплін.

Продовжуючи роботу щодо формування кадрового резерву військових лікарів та фармацевтів, наразі при МОЗ працює міжвідомча робоча група з питань збільшення контингенту для підготовки офіцерів медичної служби запасу для потреб ЗСУ та інших силових структур», — резюмують у МОЗ.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті