Психіатри Польщі звертають увагу на небезпечність «рецептоматів»

17 Листопада 2022 4:18 Поділитися

Польська психіатрична асоціація (Polskie Towarzystwo Psychiatryczne — РТР) оприлюднила позицію щодо призначення рецептурних лікарських засобів, що застосовують при лікуванні психічних розладів. У документі звертають увагу на значний ризик, пов’язаний із застосуванням автоматизованих форм отримання рецептів на ліки, так званих рецептоматів. У польських реаліях це означає, що пацієнт отримує послугу суто з дистанційного виписування, при цьому контакт з лікарем полягає у формальному (переважно через заповнення бланка питань/відповідей) виконанні вимог до формування призначення без відшкодування вартості.

Як зазначено у зверненні РТР, така процедура є фактично неправильною і не може бути виправданою. Правильна та безпечна фармакотерапія можлива лише за умови особистого огляду пацієнта кваліфікованим лікарем. Оцінка психічного стану зазвичай необхідна кожного разу, навіть у разі продовження лікування — для оцінки поточного клінічного стану та коригування типу та дози застосовуваних препаратів. Крім того, супутні захворювання та фармакотерапія, яка використовується при інших захворюваннях, а також характер соматичних захворювань (наприклад ниркова та печінкова недостатність), різноманітні життєві обставини (наприклад вагітність, планові операції, поїздки за кордон) можуть суттєво впливати на використовувані препарати — як дози, так і типу ліків. Усі ці обставини (і багато інших, тут не згадуваних) вимагають ретельного аналізу, що є важливим елементом навчання лікарів.

Фармакотерапія, яка використовується за призначенням лікаря на основі регулярного огляду, не тільки безпечніша, але й набагато ефективніша. До того ж про будь-які запитання/сумніви щодо лікування слід постійно повідомляти лікуючого лікаря.

У зв’язку із сигналами та запитами пацієнтів і лікарів, РТР наголошує на необхідності дотримання елементарних принципів, пов’язаних з безпекою застосування ліків (зокрема анксіолітиків, антидепресантів, нейролептиків, стабілізаторів настрою). Водночас асоціація звертається до колег з проханням приділяти належну увагу та час пацієнтам, які звертаються для оцінки показань для адаптації фармакологічного лікування до поточного клінічного стану.

За матеріалами psychiatria.org.pl

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті