Уельс уперше у Великобританії опублікував рекомендації щодо адміністрування анальгетиків

18 Листопада 2022 9:53 Поділитися

Уельс став першою країною Великобританії, яка опублікувала рекомендації щодо адміністрування анальгетиків (Analgesic Stewardship Guidance). Вони спрямовані на покращення результатів лікування пацієнтів, зменшення шкоди, пов’язаної з їх застосуванням, та забезпечення економічно ефективного використання ліків цієї групи.

Актуальність теми обумовлена, по-перше, розповсюдженістю самої проблеми: від однієї третини до половини дорослого населення Великобританії відмічає хронічний біль. По-друге, саме Уельс несе найбільші витрати на анальгетичні засоби (включені до Британського національного формуляра, розділ 4.7) на душу населення порівняно з Англією, Шотландією та Північною Ірландією. Більше того, кількість призначень опіоїдів зростає: за 10-річний період з 2008–2009 рр. до 2018–2019 рр. відповідний показник збільшився на 30%.

У передмові до нових рекомендацій також зазначено про появу все більшої кількості доказів того, що багато анальгетиків, включаючи опіоїди, габапентин і прегабалін, є неефективними для багатьох людей, але мають значний потенціал негативного впливу та неналежного використання. Тож, хоча загальна кількість смертей, пов’язаних зі вживанням наркотиків за останні роки, трохи зменшилася, у зв’язку із застосуванням габапентину і прегабаліну спостерігають протилежну тенденцію.

У настанові наголошено на необхідності системного багаторівневого підходу до ведення відповідних хворих, а також призначення місцевих лідерів (наприклад фармацевта або іншого працівника охорони здоров’я, що цікавиться проблемами лікування пацієнтів з болем). Їх завданням буде адаптувати загальні рекомендації до місцевих умов.

За матеріалами awttc.nhs.wales

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті