У Німеччині з’явилася нова фармацевтична послуга

25 Листопада 2022 10:09 Поділитися

Нова послуга «Фармацевтична допомога пацієнтам з трансплантацією органів» (Рharmazeutische Betreuung von Organtransplantierten) спрямована на підвищення безпеки медикаментозної терапії у пацієнтів після трансплантації органів. Як зазначено в супровідних документах на порталі Федеральної спілки німецьких асоціацій фармацевтів (Deutsche Apothekerverband — ABDA), ця послуга включає розширену консультацію з урахуванням особливостей імуносупресивної терапії після трансплантації органів. За необхідності пацієнт отримує повторну консультацію через 2–6 міс.

Умовою для надання послуги фармацевтом є його додаткове навчання за програмою Федеральної асоціації фармацевтів (Bundesapothekerkammer — BAK) «Аналіз лікарських засобів, управління лікарськими засобами як процес» або може продемонструвати принаймні еквівалентну кваліфікацію.

Спеціальні навчальні курси

Палати фармацевтів можуть пропонувати відповідні навчальні курси, призначені для того, щоб фахівці могли освіжити та розширити свої знання та навички в догляді за пацієнтами після трансплантації органів. Зокрема, окрему увагу приділять можливим взаємодіям, які знижують ефективність імунодепресантів і таким чином підвищують ризик відторгнення трансплантата. Особливе значення для цієї групи хворих мають також заходи, що сприяють прихильності до терапії. Також обговорюватимуться супутні захворювання, побічні ефекти імунодепресантів та можливі симптоми відторгнення трансплантата.

Навчальний курс має включати не менше дев’яти навчальних годин по 45 хв кожна. Принаймні одну годину з них слід присвятити темі спілкування з реципієнтами органів та їх родичами, а також з іншими постачальниками послуг, такими як лікарі. Участь у такому навчанні добровільна і не є обов’язковою для надання послуги.

Винагорода аптек

Плата за повне надання послуги становить 90 євро нетто. Для подальшої тарифікації використовується спеціальний показник «Інша консультація з питань амбулаторної імуносупресивної терапії у формі напівструктурованої бесіди». Тут можна виставити рахунок у розмірі 17,55 євро нетто.

Будь-який пацієнт, який також приймає більше п’яти препаратів, може окремо скористатися розширеною порадою щодо полімедикації (Erweiterte Medikationsberatung bei Polymedikation).

За матеріалами www.abda.de; www.apotheke-adhoc.de

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті