Діоксид титану частково «реабілітовано»: Європейський суд анулював чинний Регламент

24 Листопада 2022 3:33 Поділитися

Європейський суд загальної юрисдикції (General Court) 23 листопада прийняв рішення, згідно з яким Європейська Комісія помилково класифікувала відбілювальний агент діоксид титану у вигляді порошку як канцерогенний. Так, суд визнав недійсним відповідний Делегований Регламент Європейської Комісії (Commission Delegated Regulation (ЄС) 2020/217) від 4 жовтня 2019 р. Судді в Люксембурзі оголосили, що Комісія ЄС припустилася очевидної помилки під час оцінки надійності дослідження, на якому ґрунтувалася класифікація. Позивачами виступили різні виробники та дистриб’ютори. Апеляцію на рішення ще може бути подано до Європейського суду (European Court of Justice).

Діоксид титану міститься, наприклад, у фарбі для стін, дієтичних добавках, ліках, косметичних засобах. З початку року діоксид титану заборонено використовувати в продуктах харчування. Шість місяців тривав період поетапної відмови, після якого діяла повна заборона на його використання під час виробництва харчових продуктів (але не лікарських засобів). Рішення Європейської Комісії було засноване на науковому висновку Європейського управління з безпеки харчових продуктів (European Food Safety Authority — EFSA), яке ухвалило, що E171 більше не може вважатися безпечним у разі використання в якості харчової добавки, зокрема через неможливість виключити побоювання щодо генотоксичності (EFSA Journal 2021; 19(5): 6585).

Тепер суд постановив, що така класифікація має базуватися на надійних і визнаних дослідженнях, чого не було дотримано. Крім того, речовина може бути класифікована як канцерогенна, лише якщо вона дійсно має «внутрішню властивість» викликати онкогенез. У цьому випадку ризик раку існує лише у зв’язку з частинками діоксиду титану, які можна вдихати, якщо вони наявні в певному агрегатному стані, певній формі, певному розмірі та певній кількості. Тому цього недостатньо для визначення речовини як канцерогенної.

За матеріалами eur-lex.europa.eu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті