Продавали фальсифіковані ліки для онкохворих: Нацполіція викрила протиправну схему

28 Листопада 2022 2:15 Поділитися

Національна поліція України викрила схему ввезення з інших країн фальсифікованих ліків та компонентів до них, у тому числі для лікування онкологічних захворювань.

Як встановили слідчі Нацполіції, 5 зловмисників, серед яких були українці та іноземні громадяни, ввозили фальсифіковані ліки, оминаючи митний контроль. Після пакування та наклеювання відповідних наліпок з QR-кодом фальсифіковані ліки реалізовували через кур’єрів та інтернет-мережу за зниженою вартістю. Розрахунок за ліки відбувався готівкою в іноземній валюті.

Для прикладу: вартість фальсифікованого препарату, придбаного через мережу Інтернет у зловмисників, становила 750 дол. США, в той час як оригінальний препарат в аптечній мережі коштував понад 70 тис. грн.

«Покупці не звертали увагу, що QR-коди на ліках не зчитуються і, відповідно, немає можливості перейти за посиланням на сайт виробника, що підтверджує підробку препарату», — йдеться в повідомленні.

На території Києва та Київської обл. поліцейські провели 10 санкціонованих обшуків, під час яких вилучили ліки з явними ознаками фальсифікації на суму понад 1 млн дол. У морозильній камері одного із зловмисників знайшли 200 тис. в іноземній валюті. Окрім того, у ході обшуку вилучена чорнова документація, яка свідчить про реалізацію ліків.

Наразі досудове розслідування проводиться за ст. 321-1 Кримінального кодексу України (фальсифікація лікарських засобів та обіг фальсифікованих лікарських засобів). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до 15 років або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

За матеріалами npu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті