Головну медичну премію Скандинавії присуджено фармацевтові

29 Листопада 2022 2:47 Поділитися

Премія Андерса Яреса (Anders Jahres) є найбільшою в галузі біомедичних досліджень у Скандинавії, і присуджують її щорічно з 1960 р. З 1965 р. премія також присуджується молодим дослідникам. Наразі головна винагорода становить 1 млн норвезьких крон (3,8 млн грн), а для молодих дослідників — 400 000 крон. Декілька лауреатів — Суне Бергстрьом (Sune Bergström), Мей-Брітт (May-Britt) і Едвард Мозер (Edvard Moser), згодом отримали також Нобелівську премію з медицини.

У 2022 р. лауреатом премії Андерса Яреса став професор Харальд Стенмарк (Harald Stenmark) з кафедри клінічної медицини Університету Осло (Universitet i Oslo). Премію для молодих дослідників,  розподілили між доцентом Лікке Силов з Копенгагенського університету (Københavns Universitet) та доцентом Ларсом Віуффом Андерсеном з Орхуського університету (Aarhus Universitet).

Професор Х. Стенмарк отримав премію за новаторські дослідження процесів у клітинних мембранах і того, як неправильна регуляція таких процесів впливає на розвиток онкопатології. Серед іншого, було виявлено, як зміни в клітинних мембранах можуть спричиняти пошкодження ДНК і збільшення схильності до малігнізації, а також, що деякі білки, які регулюють клітинні мембрани, можуть бути перспективними мішенями для цілеспрямованого лікування пацієнтів з раком.

Університетську освіту науковець отримав за фахом «Фармація». Кілька років працював професором Інституту фармації (Institute of Pharmacy) в Осло.

Рік тому почесного звання заслуженого працівника освіти (merittert underviser) вперше у Норвегії удостоєна фармацевт — Льоне Холст (Lone Holst) із Центру фармації (Senter for farmasi) Університету Бергену (Universitetet i Bergen).

За матеріалами www.med.uio.no; www.farmatid.no

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті