ВООЗ про сплеск стрептококових інфекцій групи А серед дітей у Європі

14 Грудня 2022 12:33 Поділитися

Низка європейських країн (зокрема Франція, Ірландія, Нідерланди, Швеція та Велика Британія) вказали на збільшення у 2022 р., особливо з вересня, кількості випадків інвазивного інфікування стрептококом групи А (ІСА) серед дітей віком до 10 років. У Франції та Сполученому Королівстві вона у кілька разів перевищувала рівень до пандемії за еквівалентний період часу.

Протягом того ж періоду було зареєстровано і кілька смертей, пов’язаних з ІСА у дітей віком до 10 років, у тому числі у Франції, Ірландії та Великобританії.

Зростання захворюваності, про яке повідомили Європейське бюро ВООЗ та Європейський центр профілактики та контролю захворювань (European Centre for Disease Prevention and Control — ECDC), відбулося після періоду її зниження під час пандемії COVID-19. Цілком ймовірно, що це пов’язано зі збільшенням циркуляції респіраторних вірусів, включаючи сезонний грип і респіраторно-синцитіальний вірус, оскільки коінфекція вірусів із стрептококом може підвищити ризик захворювання на інвазивні ІСА.

Симптоми захворювання

ІСА є найчастішою причиною бактеріального фарингіту у дітей шкільного віку. Інфекція зазвичай викликає легке захворювання, що включає біль у горлі, головний біль і лихоманку, а також дрібний червоний висип (скарлатину). Пік захворюваності на ІСА-фарингіт в Європі зазвичай припадає на зимові місяці та ранню весну. Часто реєструються спалахи в дитячих садках і школах. ІСА діагностують за допомогою швидкого тесту на виявлення антигену та/або бактеріального посіву. Пацієнтам із цією патологією призначають антибіотики та підтримувальну терапію.

У рідкісних випадках ІСА також можуть викликати тяжку, небезпечну для життя інфекцію, відому як інвазивна ІСА, яка може проявлятися у вигляді бактеріємії, пневмонії або інфекції шкіри та кісток (целюліт, остеомієліт, некротичний фасциїт). Для дітей з вірусними інфекціями, такими як вітряна віспа або грип, характерний вищий ризик розвитку інвазивної ІСА.

Оцінка ризику

Інфекції ІСА підлягають реєстрації лише в обмеженій кількості європейських країн. Незважаючи на те, що дослідження тривають, дані типування свідчать про те, що сплеск випадків не пов’язаний ні з конкретним чи новим штамом, ні з підвищенням резистентності ІСА до антибіотиків.

З огляду на те, що поточне збільшення кількості випадків є загалом відносно незначним, зареєстровані випадки не спричинені новим штамом, захворювання легко піддається лікуванню антибіотиками, ВООЗ та ECDC наразі оцінюють ризик для загальної популяції як низький.

Відповідь

Усі європейські країни повинні бути пильними щодо подібного збільшення кількості випадків захворювання серед дітей, особливо враховуючи зростання циркуляції респіраторних вірусів, яке зараз відбувається в Європі.

Зменшення передачі ІСА допоможе знизити ризик тяжкої інфекції. Раннє розпізнавання і швидкий початок специфічної та підтримувальної терапії можуть врятувати життя пацієнтів. Таким чином, органи охорони здоров’я мають розглянути заходи для підвищення обізнаності клініцистів і широкої громадськості, а також заохочувати швидке тестування та лікування хворих відповідно до національних рекомендацій. Органам охорони здоров’я рекомендується координувати дії з лабораторіями, щоб отримати зразки та/або дані щодо молекулярного тестування та тестування на чутливість до антибіотиків.

Фармацевти забезпечують доступність ліків, тестів, консультаційних послуг. У Франції фармацевти навіть самі роблять швидкі діагностичні тести на гемолітичний стрептокок. З Великої Британії повідомляють, що в Англії фармацевти не надають такої послуги, і тільки в Уельсі частина аптек пропонує виконання тестів.

За матеріалами www.who.int; www.bbc.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті