У 2022 р. понад 2 млн українців отримали ліки, що застосовуються при серцево-судинних хворобах, за програмою реімбурсації

09 Січня 2023 4:57 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) повідомляє про те, що 2 060 040 млн українців отримали безоплатно ліки за програмою реімбурсації «Доступні ліки» у 2022 р. Препарати було надано майже 1,38 млн жінок та 680 тис. чоловіків, а саме:

  • віком від 0 до 5 років — 18;
  • від 6 до 17 років — 266;
  • від 18 до 39 років — 24 521;
  • від 40 до 64 років — 751 366;
  • від 65 років і більше — 1 283 869.

Усього до програми реімбурсації включено 231 препарат для лікування пацієнтів із серцево-судинними та цереброваскулярними захворюваннями, у тому числі для профілактики інфарктів та інсультів.

Щоб почати отримувати ліки безоплатно або з частковою доплатою, потрібно:

1) звернутися до лікаря первинної медичної допомоги.

На час дії воєнного стану можна звернутися до будь-якого лікаря: сімейного, терапевта або педіатра, що працює в закладі, який уклав договір з НСЗУ, декларація не є обов’язковою. Лікар випише електронний або паперовий рецепт на підставі обстежень та діагнозу. У рецепті він вкаже міжнародну непатентовану назву лікарського засобу (МНН);

2) з рецептом можна звернутися в будь-яку аптеку незалежно від місця реєстрації. Головна умова — наявність договору з НСЗУ. Впізнати таку аптеку можна за наліпкою «Доступні ліки».

Потрібно пам’ятати: термін дії рецепта становить 30 днів з дати виписування;

3) показати рецепт фармацевту в аптеці.

Він запропонує наявні ліки, які містять потрібну діючу речовину, а також повідомить, який препарат є повністю безоплатним, а за який потрібно доплатити. Вартість ліків аптеці відшкодує НСЗУ.

Нагадаємо, що Міністерство охорони здоров’я України наказом від 06.01.2023 р. № 26 затвердило Реєстр граничних оптово-відпускних цін на ліки, які реімбурсуються за Програмою медичних гарантій.

За матеріалами facebook.com/nszu.ukr

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті