Доступні ліки 2023 р.: затверджено Реєстр граничних оптово-відпускних цін

09 Січня 2023 3:59 Поділитися

Наказом МОЗ України від 06.01.2023 р. № 26 затверджено Реєстр граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, станом на 2 січня 2023 р. (далі — Реєстр граничних цін). У зв’язку з цим визнано таким, що втратив чинність, наказ МОЗ України від 15.09.2022 р. № 1671, яким було затверджено попередній Реєстр граничних цін.

Як і попередній, новий Реєстр граничних цін складається з трьох переліків:

1) лікарські засоби, що застосовуються при:

  • серцево-судинних та цереброваскулярних захворюваннях — 23 позиції;
  • цукровому діабеті — 5 позицій;
  • нецукровому діабеті — 3 позиції;
  • хронічних хворобах дихальних шляхів — 8 позицій;
  • розладах психіки та поведінки, епілепсії — 17 позицій;
  • хворобі Паркінсона — 3 позиції.

Також у новому Реєстрі до цього переліку додано препарати, що застосовуються у посттрансплантаційний період  — 11 позицій;

2) препарати інсуліну — 29 позицій;

3) комбіновані лікарські засоби для лікування пацієнтів з хронічними хворобами нижніх дихальних шляхів — 4 позиції.

З прийняттям нового Реєстру граничних цін Національна служба здоров’я України (НСЗУ) протягом 3 робочих днів з дня його оприлюднення має розмістити оголошення на своєму офіційному вебсайті про формування пропозицій щодо включення торговельних назв лікарських засобів до Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації (далі — Реєстр ліків).

Протягом 7 робочих днів після оприлюднення оголошення заявники можуть подавати до НСЗУ в електронній формі з накладенням електронного підпису такі документи:

1) заяву, складену за формою, визначеною в оголошенні НСЗУ, із зазначенням інформації, вказаної в підпункті 1 п. 15 Порядку реімбурсації лікарських засобів (далі — Порядок). Зокрема, міжнародну непатентовану назву лікарського засобу, торгову назву лікарського засобу, форму випуску і т.ін.;

2) копію виданої власником реєстраційного посвідчення на лікарський засіб довіреності, яка підтверджує повноваження його представника щодо подання до НСЗУ заяви (у разі потреби), з перекладом українською мовою в разі її складення іноземною мовою;

3) зобов’язання щодо здійснення постачання лікарського засобу в Україну протягом заявленого строку за ціною, зазначеною в Реєстрі ліків, за формою, визначеною в оголошенні НСЗУ;

4) зобов’язання щодо забезпечення безперебійної наявності лікарського засобу на території України протягом строку дії Реєстру ліків за формою, визначеною в оголошенні НСЗУ.

Отримані від заявників документи НСЗУ розглядатиме протягом 5 робочих днів після закінчення прийому заявок та публікуватиме на своєму офіційному вебсайті попередні результати щодо включення лікарських засобів до Реєстру ліків.

Під час здійснення розрахунків роздрібних цін, розмірів реімбурсації та суми доплат за споживчу упаковку (для інсуліну — за первинну упаковку препарату інсуліну) НСЗУ округлюватиме відповідні суми до другого знака після коми.

Протягом 5 робочих днів після опублікування попередніх результатів заявникам дозволяється звернутися до НСЗУ щодо зниження оптово-відпускної ціни лікарського засобу та/або комбінованого лікарського засобу (крім препаратів інсуліну), що підлягає реімбурсації без доплати, з аналогічною міжнародною непатентованою назвою та формою випуску (для комбінованих лікарських засобів — формою випуску або первинною упаковкою).

Це можна буде зробити, якщо оптово-відпускна ціна такого лікарського засобу, яка в перерахунку на добову дозу дорівнює оптово-відпускній ціні за добову дозу лікарського засобу (для комбінованого лікарського засобу — оптово-відпускній ціні за форму випуску або первинну упаковку), не перевищує більше ніж на 10% попередньо опублікований розмір такої ціни.

Окрім того, протягом 5 робочих днів після опублікування попередніх результатів заявники також можуть звернутися до НСЗУ щодо виправлення технічних помилок, які було виявлено в них (крім помилки щодо розміру оптово-відпускної ціни лікарського засобу). Для цього подаються ті самі документи, як і для включення препаратів до Реєстру ліків.

Ще протягом 5 робочих днів після закінчення строку прийому звернень щодо виправлення помилок та зниження оптово-відпускної ціни НСЗУ розглядатиме подані заявниками документи та подаватиме до МОЗ пропозиції щодо включення торгових назв лікарських засобів до Реєстру ліків.

Після цього МОЗ прийматиме рішення про включення торгових назв та затверджуватиме Реєстр ліків протягом 5 робочих днів з дати отримання пропозицій від НСЗУ.

Відповідно до Порядку новий Реєстр лікарських засобів має бути затверджено в лютому 2023 р.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті